KAN MERKEZİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ BÖLGENİN YÜZDE 96 KAN İHTİYACINI KARŞILIYOR

Doğu Anadolu Kızılay Bölge Kan Merkezi Müdürlüğü bölgenin ve hastanelerin yüzde 96 kan ihtiyacını karşılıyor. Erzurum’daki vatandaşlar kan bağışına rağbet gösteriyor.

Tarih: 13.05.2023 13:46 Güncelleme: 13.05.2023 18:30
KAN MERKEZİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ BÖLGENİN YÜZDE 96 KAN İHTİYACINI KARŞILIYOR

www.erzurumgunebakis.com/ Muhammet YILMAZ 

Erzurum Doğu bölgesinde birçok ile sağlık anlamında bir başkentlik yaptığını ifade eden Doğu Anadolu Kızılay Bölge Kan Merkezi Müdürü Abdullah Üzer,  Türkiye ‘de yapılamayan bütün kompleks ameliyatları Erzurum Şehir hastanesinde ve Araştırma hastanesinde yapıldığını söyledi.


Birçok olumsuzluk yaşamamıza rağmen bölgemizin yüzde 96’sını Tüm hastanelerin kan ihtiyacını Üzer, ’’Doğu Anadolu Bölge Kan Merkezi olarak bölgemize bağlı olan illerin kan ve kan ürünleri ihtiyacını biz karşılıyoruz.  Bu iller, bölgemizde bulunan Erzurum, Erzincan, Kars, Ardahan, Bayburt ve Ağrı. Bu illerde ki tüm kan alım faaliyetlerini biz gerçekleştiriyoruz. Erzurum’da, Erzincan’da, Kars’ta ve Ağrı’da Kan Bağış Merkezi dediğimiz kan alım faaliyetlerini yürüten şubelerimiz mevcut. Onlar kendi illerinde ki bağış organizasyonlarını yapıyorlar. Aynı zamanda birer tane de kan alma birimi dediğimiz Erzincan’da, Erzurum’da, Kars’ta ve Ağrı’da kan alma birimlerimiz var. Sadece günün büyük çoğunluğunda açık olan sabit bir kan alma noktası var. Bunun haricinde de mobil ekipler düzenliyoruz. Malûm çok zorlu bir süreçten geçtik. Bizim coğrafyamızın da kan bağışını olumsuz etkileyen birçok olumsuz faktöre sahip, çünkü kan bağışını özellikle olumsuz etkileyen iklim şartları olsun nüfus yoğunluğu, nüfus dağılımı gibi durumlar geçmiş Ramazan ayında insanlarımızın oruçlu olduğu süre kısıtlı olduğundan Türkiye geneli ve bizim bölgemizde de bu zamanlar da ciddi kan bağışı oranları düşüyor. Ama soğuk iklim dönemlerinde ve havanın soğuması kan bağışını çok ciddi bir şekilde olumsuz yönde etkiliyor. Biz insanlara bu dönemler de kan vermenin herhangi bir zararı olmayacağını herhangi bir hastalığı tetiklemeyeceğini ve bağışıklık sistemiyle alakalı herhangi bir problem yaratmayacağını bildirdiğimiz halde bu kültürü bu algıyı yıkamıyoruz. Dolayısıyla bölgemiz bu zorlukları yaşıyor. Bir de takdir ederseniz ki iller arası mesafe çok uzak hem de bizim il nüfusuna sahip daha doğrusu il olarak geçen bize bağlı illerin nüfusu belki birçok şehrin ilçesinden bile daha küçükler. Aktif kan bağışı yapabilecek nüfus sayısı. Ardahan, Kars, Erzincan illerimizin nüfus yoğunluğu açısından çok düşük.  Şöyle de bir gerçek var ki Erzurum Doğu’daki birçok ile sağlık anlamında bir başkentlik gibi bölgesinin amiri gibi bir hizmet veriyor.  Doğu Anadolu Kızılay Bölge Kan Merkezi Müdürlüğümüz bölgemizin yüzde 96’sını Tüm hastanelerin kan ihtiyacını karşılayabilir durumdayız. Türkiye ‘de yapılamayan bütün kompleks ameliyatlar Erzurum Şehir hastanesinde ve Araştırma hastanemizde yapılıyor.”

GÜNÜMÜZDE HASTANELER DÖRT DÖRTLÜK

Eskiden birçok hasta Erzurum’dan başka hastanelere sevk yapıldığını ancak günümüzde hastanelerin tam teşekküle kavuşmasıyla ciddi ve başarılı ameliyatlarının da Erzurum’da yapıldığını belirten Doğu Anadolu Kızılay Bölge Kan Merkezi Müdürü Abdullah Üzer, artık illerdeki  hastanelerin sağlık açısından bakıldığında bütün donanımlara sahip olduğunu söyledi.

Üzer,” Organ nakli ve kalp damar cerrahileri yapılıyor. Onkoloji hastaları kemoterapi tedavilerin uzun süre yapıldığında çok ciddi başarılar elde ediliyor. Ayrıca illerimizde artık çok ciddi ameliyatları yapabilecek kapasiteye kavuştu. Birçok hasta eskiden Erzurum’a sevk edilirdi. Artık illerinde