Kandil Simidi geleneği bitti mi?

Eski yıllarda, kandil gecelerinde camilerde dağıtılan kandil şekeri ve kandil simidi geleneği, günümüzde pek varlık göstermiyor.

Tarih: 15.01.2024 12:53
Kandil Simidi geleneği bitti mi?

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Erzurum İl Müftü Yardımcısı Sebahattin Erdoğan, kandil simidi ve kandil şekerinin artık neden dağıtılmadığı hakkında konuştu. Bu durumun kandile özel veya dağıtılması gereken bir şey olmadığını söyleyen Erdoğan, konuşmasında kandil şekeri ve kandil simidinin sadece bir gelenek olduğunu söyledi.

“KANDİL SİMİDİ BİR GELENEKTİR”

“Kandil gecelerinde kandil şekeri ve kandil simidi gibi yiyecekler dağıtmak bir dini ayinle ilgili değil, adet olarak yerleşmiş bir durumdur. Dinsel bir içerik katmamak şartıyla kişiler o günlerde hem misafirlerine ikramda bulunmaya hem de fakire ve yardıma muhtaç olan kimselere yardım etmekte gayret ettikleri için bu kandil simidi geleneği oluşmuştur. Zaman zaman yeniden alevlenen daha sonra köşeye çekilen bir adettir. Ekonomik şartlarla alakalı bir durum olduğunu düşünmüyorum ancak yeni gelen neslin bir önce ki nesilden tevarüs ettiği adetleri geliştirmeme veya ötelemesi sebebiyle bu adet kaybolabilir. Kısacası dini bir ayinle ilgili değildir.”

“BU ÂDETİN MÜFTÜLÜKLERLE BİR İLGİSİ YOKTUR”

Sözlerine, bu âdetin müftülüklerle ilgi ve alakası olmadığı şeklinde devam eden Erdoğan, “Söylediğim gibi âdeten yerleşen bir durum olduğu için cami görevlileri ile ilgili bir durumdur. Özellikle ikili ilişkiler çerçevesinde cemaatten böyle bir teklif gelirse bu yapılır. Cemaatten bir kimse bu önemli gece ve Allah’ın rızasını kazanmak için cami görevlisine bir istekte bulunur ve adet yerini bulur. Kısacası müftülüklerle ilgili bir durum söz konusu değildir. İnşallah yeniden hayata geçer, daha çok insan bu düşünceyle hareket eder” ifadeleriyle açıklamalarını sonlandırdı.