KANIN TEK KAYNAĞI İNSAN

Her gün çeşitli sağlık problemleri ya da acil durumlar yaşayan binlerce kişi bulunmaktadır. Bundan dolayı sağlıklı yetişkinlerin periyodik olarak kan bağışında bulunması büyük bir öneme sahiptir.

Tarih: 24.04.2024 16:41 Güncelleme: 24.04.2024 18:28
KANIN TEK KAYNAĞI İNSAN

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Her yıl binlerce insan, bir kaza ya da hastalık sonucunda kan bulamadığı için hayatını kaybettiğini ifade eden  Kızılay Doğu Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürlüğü yetkilileri, Kanın tek kaynağı insan olduğunu söyledi. 

 Kan Merkezi Müdürlüğü yetkilileri,”. Bu hayati sıvının başka bir muadili yoktur. Bu yüzden kan bağışlamak, hayat kurtarmakla eş değer tutulur. Hiç tanımadığınız insanlara kan bağışlayarak derman olabilir, hatta kan bağışlayarak kendi sağlığınızı da koruyabilirsiniz. Kan verirken kişinin vücudunda kan yapan organlar uyarılmakta ve vücudun kan yapmasını teşvik etmektedir. Vücudunuzda bulunan kan hücrelerini yeniler. Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur. Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur. Kan bağışında bulunan kişiler kendini psikolojik olarak rahat, huzurlu hisseder. Daha sonra kendisine kan verilmesi gerektiğinde bunu yapacak insanların çıkacağını düşünerek güven duyar. Kan bağışında bulunan herkese kan grubu, kan sayımı, kanla bulaşan hastalıklara yönelik tarama testleri uygulanmaktadır.  Bu nedenle kan bağışı kişinin sağlığı açısından oldukça faydalı olabilir. Gönüllü bağışçılardan alınan kan, güvenli kan olduğundan kan yoluyla hastalık bulaşması da daha az olmaktadır. Sonuç olarak gönüllü bağışçıların sayısının artması, toplumun sağlık düzeyi üzerine olumlu etki yapmaktadır. Kan vermenin beyne faydaları olduğu hakkında da bazı bilgiler vardır. Kan vermek beyin hücrelerine net olarak bir fayda sağlamasa da kişilerin daha huzurlu ve mutlu olmasına katkıda bulunur. Kan hücrelerinin yenilenmesi beyni de etkiler. Fakat kan vermenin direkt olarak beyine herhangi bir faydası olup olmadığı hakkında net bir yanıt vermek doğru değildir.  Kan vermek kişilerin hayatlarına büyük oranda katkı sağlar. Bu sebeple kan vermenin hangi organlara iyi geldiğine odaklanmadan kan bağışında bulunmak gerekir. Bilinmesi gereken en önemli nokta kan veren kişilerin vücutlarının, kan vermeden önceki hallerine göre çok daha sağlıklı ve güçlü olacağıdır. Aynı zamanda başka kişilerin hayatlarına da katkı sağlanacağını unutmamak gerekir.”