Kantinlere Denetim Mekanizması Yok mu?

Okul kantinlerindeki, fahiş fiyatlar ve denetim eksikliği üzerine olan iddialar soru işaretleri oluşturuyor.

Tarih: 16.09.2023 19:39 Güncelleme: 16.09.2023 19:56
Kantinlere Denetim Mekanizması Yok mu?

    www.erzurumgunebakis.com/Zeynep AKSAKAL   

Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, kantinlerdeki fiyat denetlemesi ile ilgili bilgiler verdi. Okulların kendi bünyelerindeki kantinlerinin yönetimi ve fiyatlandırmasıyla ilgili durum önemli bir tartışmaya dönüştü. Fırat, kantinlerin işletme yetkisi okullarda bulunurken, fiyatları belirleme yetkisi Milli Eğitim Bakanlığı'na ait olduğunu söyledi. Rasim Fırat, denetim süreçleri, fiyatların uygulanmasını sağlayacak bir denetim mekanizmasının eksikliği nedeniyle sıkıntıya yol açtığını aktardı. 

İstanbul da Kantinciler odası var…!

Rasim Fırat, “Okullar kendi bünyelerindeki kantinleri kendileri kiraya veriyorlar. Kiraya verirken şartname okul ile işletmeci arasında hazırlanır. Dolayısıyla bütün yetki okulların elindedir. Fiyatları belirleme yetkisi de Milli Eğitim Bakanlığı'na ait olmaktadır. Kira fiyatları ve kantin fiyatları noktasında her okul için ayrı ayrı olup olmadığını veya Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu konuda yetkili olup olmadığını bilmiyorum. İstanbul'da bir kantinciler odası bulunmaktadır, ancak bizim Bakkallar Odası gibi çeşitli işletmelerin bulunduğu bir Bakkallar Odası var. Bakkallar Odası'nın fiyatları belirleme yetkisi olmadığını biliyorum. Alınan kararlar uygulanabilmesi için bir denetim mekanizması vardır. Ancak, denetim yetkimiz olmamasına rağmen, birisi fiyat belirlese bile, bu fiyatın uygulanıp uygulanmadığını kimin denetlediğini bilmiyorum. Denetimi genellikle belediyeler veya okulların idarecileri yapmaktadır. Dolayısıyla, okulların kantinlerinin fiyatlarını denetleyenlerin aynı zamanda fiyatları belirlemesi gerekir.

Denetim yapmazsanız bir anlamı yok..!

 Kantinler bizim yetkimize bağlı olsa da, denetim yapamadığımız sürece bu durumun bir anlamı yoktur. Lokantalara fiyatlar belirliyoruz ve bu fiyat tarifesi kanunen duvarlarına asılmalıdır. İşletme sahiplerinin bu tarifeyi almaması suç teşkil eder. Diyelim ki fiyat 50 TL, işletme sahibi bu fiyat listesini alıp duvarına asmazsa, bu bir suçtur. Bu tür denetimler genellikle belediyenin zabıtası tarafından yapılır. Ancak belediye başkanları, siyasi sebeplerle bu konuda hareket etmeme eğiliminde olabiliyorlar. Okul kantinleri de okulun bir parçasıdır ve yönetim, okul aile birliği veya okulun kendi yönetimi tarafından gerçekleştirilmelidir. Fiyatlar, bu tür denetimleri yapmakla yetkilendirilmiş kişiler tarafından denetlenmelidir.”