Kaos Ortamı Ortadan Kalktı

Türk Eğitim-Sen Erzurum 1 Nolu Şube Başkanı Yusuf Kenan Gürsoy, genelge hakkında ki düşüncelerini açıkladı.

Tarih: 21.10.2023 18:27
Kaos Ortamı Ortadan Kalktı

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Geçtiğimiz haftalardan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüklerine 12. sınıfların devamsızlık haklarının takip edilmesi ile ilgili bir genelge gönderilmişti. 

Genelgenin, bir kaosu ortadan kaldırmaya yönelik bir genelge olduğunu ifade eden Türk Eğitim-Sen Erzurum 1 Nolu Şube Başkanı Yusuf Kenan Gürsoy, “Tüm okullarda, 12. sınıfların devamsızlık durumlarında bir kargaşa vardı. Bazı okullarda daha rahat hareket ediliyordu, bazılarında daha titiz hareket ediliyordu. İşini doğru yapanlar hep kötü okul müdürü olarak lanse ediliyordu” şeklinde konuştu. 

“Mevzuat gereği öğrencilerin okula devam etmesi gerekiyor” diyerek açıklamalarına devam eden Gürsoy, “Devamsızlık süreleri bellidir, özürsüz 10 gün ve özre dayalı en fazla 30 güne çıkabiliyor. Ancak 12. sınıfalarda alışılagelmiş bir rahatlık vardı. Bu mevzuat ile bu kaotik ortamdan kurtulmuş olduk, okul müdürleri de günah keçisi durumundan kurtulmuş oldu” dedi.  

“LİSEYİ 3 BUÇUK YILA İNDİREBİLİRLER”

“Bu konu okul ile beraber sınava hazırlık yapılabilir mi tartışmasını beraberinde getiriyor. Eğer bununla ilgili bir düzenleme yapılacaksa ki bazı bakış açılarına göre Milli Eğitim’de okullarda uygulanan hem ders işleme yol yöntemleri hem de bunların ölçme değerlendirme biçimleri üniversiteye hazırlık sınavıyla örtüşmediğinden dolayı öğrenciler bir ikilem yaşıyor. Bu ikilşemi ortadan kaldırmak için mevzuatı düzenlemek lazımdır. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkmış olması, liselerin 4 seneye çıkmış olması müfredatın yayılmasını gerektirdi. 3 yıllık lise müfredatı ile 4 yıllık lise müfredatının arasında bir fark olmamasına rağmen öğrenciler 4 yıl geliyorlar. Ancak öğrencileri rahatlatma adına liseyi 3 buçuk yıla indirebilirler ya da okulla ilişkiyi kesmemek üzere ikinci dönemi tamamen üniversiteye hazırlık noktasında planlıyabilirler. Bunun gibi alternatif çözümler olabilir.”

Velilerin konu hakkında nasıl düşüncelere sahip olabileceğini de dile getiren Başkan Gürsoy,

“Velilerimizin büyük bir kısmı, öğrencilerin yönlendirmesi ile fikirlerini ortaya koyuyorlar ancak bilinçli velilerimiz de bu konu da öğrecilerinin daha iyi hazırlanması konusunda ciddi yatırımlar yapıyorlar. Hem okul hem de velilerin bu yatırımları, özel okul dershane vb. çocuklar için aşırı yorucu olacaktır. Bunun gibi ikilemleri ortadan kaldırmak amacıyla verdiğim örnekler gibi alternatif çözüm yolları sunulabilir” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.