Kara Fatma´yı Erzurum unuttu, İstanbul sahip çıktı

Erzurumlu Milli Mücadele Kahramanı Kara Fatma´yı ölüm yıldönümünde Erzurum unuttu, İstanbul andı. Beyoğlu belediyesi ise Kasımpaşa´da bir sokağa Kara Fatma´nın ismini vererek Erzurum´u ikinci kez mahcup etti.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Kara Fatma´yı Erzurum unuttu, İstanbul sahip çıktı

Sinan AYDIN

2 Temmuz 1955 yılında hayatını kaybeden Kurtuluş savaşının kadın kahramanlarından Erzurumlu Kara Fatma, ölüm yıldönümünde Erzurum´da unutuldu. Erzurumlu siyasilerin ve yöneticilerin hatırlamadığı Üsteğmen Fatma Seher nam-ı diğer ?Kara Fatma´ için İstanbul Beyoğlu belediyesinin hamlesi ise, Erzurum´u ikinci kez utandırdı.  Beyoğlu Belediyesi, Milli Mücadele Kahramanlarımızdan Kara Fatma´yı ölüm yıldönümünde andı, anmakla da kalmadı adını bir mahalleye verdi. Beyoğlu´nda bulunan Kasımpaşa´da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın da yaşayıp büyüdüğü bir sokağa Kara Fatma´nın ismi verildi. Bu anlamlı girişim için yapılan törene ise, Erzurum´dan sadece önceki dönem Milletvekili olan Mustafa Ilıcalı katıldı.  Ilıcalı, "Başkomutan Recep Tayyip Erdoğan´ın yaşayıp büyüdüğü yerde böyle bir anlamlı bir ismin verilmesini çok anlamlı buluyorum. Beyoğlu Belediyesi´ne teşekkür ediyorum´´ dedi. Kara Fatma´yı ölüm yıldönümünde anma programı,

Kasımpaşa kulaksız mezarlığında düzenlenen törenle de devam etti.

KARA FATMA KİMDİR?

Fatma Seher Erden, 1888 yılında Erzurum´da doğru. Subay olan Ahmet Bey ile evlendikten sonra Balkan Savaşı´na katıldı ve askerlik hayatını eşiyle paylaştı. Birinci Dünya Savaşı´nda Kafkas Cephesi´nde ailesinden dokuz-on kadınla birlikte cephede savaştı. Eşi Binbaşı Ahmet Bey, Sarıkamış´ta şehit olunca memleket olan Erzurum´a ger döndü. 1919 yılında Mustafa Kemal Atatürk ile bizzat görüşebilmek içn Sivas´a giden Kara Fatma, Milis Müfreze Komutanı olarak batı cephesine atandı ve burada göreve başladı. Aldığı talimatlar doğrultusunda İstanbul´a giden Kara Fatma, silah ve adam kaçırma görevlerin tamamladı. İzmir´in Yunan işgaline uğraması sonucunda İzmir´e geçerek savaşan Kara Fatma, 300´ü aşkın birliğiyle Birinci ve İkinci İnönü Savaşı, Sakarya Meydan Savaşı ve Dumlupınar Meydan Savaşı´nda boy gösterdi. Büyük Taarruzun ilk günlerinde esir düşse de kaçarak yeniden ordusunun başına geçti ve Bursa´nın Yunan işgalinden kurtuluşunda büyük rol oynadı. Savaşın ardından Fatma Seher Hanım, çavuş rütbesiyle başladığı askerliğini üsteğmen rütbesiyle tamamladı ve emekli oldu. Emekli maaşını Kızılay´a bağışladı. Fatma Seher Hanım, 2 Temmuz 1955´te Darülaceze´de 67 yaşında hayatını kaybetti ve Kasımpaşa´da yer alan Kulaksız mezarlığına defnedildi.