Kara araçlarına sigorta olanakları

Doğu Anadolu Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu eski Başkanı Engin Akın kara araçlarına ilişkin sigorta olanaklarını anlattı.

Tarih: 30.10.2023 15:02 Güncelleme: 30.10.2023 16:27
Kara araçlarına sigorta olanakları

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile belirlenen trafik sigortası kaza durumunda, karşı tarafın zararlarını karşılamayı amaçlayan bir uygulama olup kazaya uğrayan tarafın mağduriyet yaşamaması için zararlarını karşılamayı amaçlayan bir uygulama olduğu bilinmektedir. Peki, trafik sigortası dışında sigorta sahibini ve aracını trafikte karşılaşabileceği her türlü riske karşı güvence altına alan başka bir sigorta türü var mı? 

Konuyla alakalı bilgilerine başvurduğumuz Doğu Anadolu Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu eski Başkanı Engin Akın Günebakış Gazetesinin sorularını yanıtladı. 

Araç sigortaları nelerdir?

Akın, “Ülkemizde kara araçları diye nitelendirdiğimiz sigorta deyimi var ve Kara araçlarının içerisinde Trafik sigortasıyla kasko mevcuttur. 

Bunun yanında bazı sigorta şirketleri de sınırsız “IMM” diye bir ürün çıkardılar ya da sınırlı IMM denilebilir. Ek IMM yani IMM dediğimiz karşıya verilen hasarı sınırsız karşılayan bir poliçe ya da 3 milyona kadar ya da 5 milyona kadar ya da 10 milyona kadar gibi seçenekleri de olan bir poliçedir.

 Trafik sigortası

Trafik sigortası zorunlu bir poliçe zorunlu mali mesuliyet sigortası olup devletimizin koymuş olduğu kuraldır. Zorunlu trafik sigortası karşıya verilen hasarın bugün itibarıyla 120 bin TL ye kadar olan maddi hasarı karşılıyor. Daha açık şöyle düşünün ki siz hiç kasko yaptırmamışsınız sadece trafik sigortanız var ve siz 3 milyonluk bir arabaya kaza yapar vurursanız 3 milyonluk hasar orada da 1 milyon TL’lik hasar almışsa eğer, 120 bin lirasını sizin trafik sigortanızı karşılarsa geri kalan 880 bin lirayı kim karşılayacak? Yine siz karşılayacaksınız ama bu sefer cebinizden karşılayacaksınız. Bu itibarla eğer yaptırmışsanız devreye sınırsız IMM dediğimiz poliçe giriyor. Sınırsız IMM’de arabanın durumuna göre fiyat 1.500 liradan başlıyor yukarı doğru çıkıyor.

IMM poliçesinin özellikleri nelerdir?

Akın, “Bu 2 poliçe karşı tarafa verilen hasarı karşılıyor trafik sigortasının orada hükmü bitiyor ve eğer kaskonuz varsa kasko devreye giriyor. Araba karşı tarafa vurduğunda karşı tarafa bir milyonluk bir hasar açtığınızda kendi aracı çelik zırhlı değil mutlaka bir o kadar da siz de hasar olacaktır ama onu kim karşılayacak? Bu nokta da kasko varsa devreye giriyor ve kasko zararın tamamını karşılar. kasko ve trafik sigortasında yeter ki sürücünün alkollü olmaması ve ehliyetli olması, baz alınır ve bunların haricinde ne olursa olsun her 2 poliçede hatta her 3 poliçede bütün zararı karşılar. Hız sınırını aşılması hata yapılması sorun değil, zaten sigortanın konusu o sigorta yaptırılmaktaki mevzu ben hata yapıp kaza yaptığım zaman sigortam devreye girsin benim hatamı kapatsın zararımı karşılasın diye”. 

“Kasko poliçesi son aşamada sizin vurduğunuz kendi aracınıza verdiğiniz zararı karşılar” 

Diyelim ki IMM poliçeyi yaptırmadınız sadece trafik ve kaskoyu yaptırdınız bu sefer de trafik sigortasındaki 120 bin TL’lik karşıya ödenen hasar, yetmezse kaskodaki karşıya verilen IMM teminatı ne kadarsa o devreye girer. O da bir milyon mu? 2 milyonu 3 milyon mu? Artık yaptırırken onu ne kadar olur bilmiyorum çünkü fiyatı arttıkça kasko politikasındaki prim de artıyor. Dolayısıyla bu müşteriye kalmış bir seçenek oluyor. Günümüzde de artık sokaklarda, otoparklarda, kaldırım kenarlarında yürümeye arabalardan yer yok, o kadar çok araba var ve ne kadar çok araba varsa o kadar da risk var demektir dolayısıyla bunları yaptırmak bir sigortacı olarak akıl kârı. 

Şu anda ortalama sigorta yaptıranlar kasko ve IMM olarak hangi paketleri tercih ediyorlar?

Akın, “Çoğu kişi sınırsız IMM yaptırıyor, trafik sigortasında zaten fiyatlar 3 aşağı 5 yukarı hemen hemen aynı olup tavan fiyatı uygulanıyor tavan fiyata en uygun trafik sigortası bugün 3 bin, 3 bin 500 TL arasında bir rakam. Yeni çıkan kanundaki sekizinci basamak dediğimiz basamaktan başlarsa trafik sigortası 3 bin 3 bin 500 TL arasında bir rakam seyrediyor. Onun yanında trafik sigortası dediğim gibi sadece karşıya verilen hasarı karşılıyor. İçinde bir yol yardım olsun derseniz bir 400 veya 600 TL de alacağınız teminatlardan dolayı o tutuyor. Bir o kadar da yol yardım tutar, buna bir de IMM ekleyeyim dersen en az bir 2.000 TL’de o tutar ve totalde 6 bin TL’lik bir rakam çıkar. Bu sadece sizin karşıya verilecek hasarı karşılamak için, kendini zararını karşılamak için kasko yaptırılması gerekir, kaskoda da dediğim gibi arabanın modeline, yaşına, fiyatına, arabanın parça durumuna pahalı mı? Ucuz mu? Bu kriterler sistemsel olarak göz önünde bulundurularak hesaplamalar yapılır ve bu hesaplamalar neticesinde de kasko fiyatı çıkar. Yani kasko yaptırmada fiyat demek mümkün değildir”. 

“Araç sigortaları yaptırılmalı” 

Trafik sigortası olsun IMM olsun kasko olsun araç sahiplerinin yaptırması gereken kanımca yaptırması gereken iyi bir poliçelerdir. Eğer kasko yaptırmıyorlarsa mutlaka İMM yaptırsınlar. Kasko yaptırılmadığı zaman yol yardım durumu olmuyor dolayısıyla yol yardımı da yaptırmak istiyorsanız 500 600 TL’yi de gözden çıkarmaları gerekir çünkü yılda 4 kez hizmet veriyor. 2 arızada, 2 kazada,4 kez de 500 liraya 600 liraya yaptırmaları mümkün olmadığı için bunlar günümüzde işimizi kolaylaştıran şeyler, dolayısıyla bunların yaptırılması taraftarıyım. Sigortacı olarak kimin ne kadar mal emtiası, envanteri varsa hepsine sigorta yaptırılması taraftarıyım.  Malınızı güvenceye alın, iyi teminatlarla alın hem de!

“Dolandırıcılara dikkat edilmeli” 

Günümüzde sigortacıların çok ilgilendiren bazı konular var bunlara sigortacı meslektaşlarımızın çok dikkat etmesi gerekiyor, hatta halkımızı da ilgilendiren konular bunlar çünkü halkımız da zaman zaman bunlarla karşılaşıyor. Bu konular bizi her gün bazı sahtekârlar tarafından mailler geliyor, whatsapp gruplarından talepler geliyor, örneğin ruhsatını ve kredi kartını göndererek poliçemi yapın diye talepte bulunuyor, yapıyoruz ama adam farklı sahtekârlık türleriyle sizi aldatıyor kandırıyor ve sizi zarara uğratıyor. Bu duruma sigorta acentesi arkadaşlarımızın ve halkımızın çok dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle internet alışverişlerinde, internet üzerinden direkt satışlarda veya alışlarda bu tür sahtekârlıklar çok oluyor. Bana göre müşterilerimizin birebir gidip kendi acentelerinden, kendi tanıdığı bildiği acentelerden alışveriş etmeleri ve işlerini yaptırmalarını gerekiyor. Yine internetten alışveriş yapıldığı zaman, dikkat etmelerini tavsiye ediyorum. İnternet alışverişine karşı değilim ama çok sağlam sitelerin, çok sağlam şirketlerin alışveriş sitelerinden yapmaya dikkat edilsin çünkü bunların yanında bu şirketlerle irtibatlı bir şekilde iş yapıyormuş gibi gösterilip, insanların kredi kartları ve cepleri boşaltılıyor”.