Karaca hakkın peşinde

Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, korsan olarak Botanik Park´ta fotoğraf çekenlere karşı Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü´ne dilekçe yazdı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Karaca hakkın peşinde

Günebakış/Muhammed COŞKUN

Son zamanlarda sayıları oldukça artan ruhsatsız fotoğrafçılara karşı mücadele başlattıklarını bildiren Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, ilk aşamada Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü´ne dilekçe gönderdiklerini belirtti. Hiçbir kaydı olmayan korsan fotoğrafçılara karşı Maliye´nin de harekete geçmesi çağrısında bulunan Karaca, korsancılığın istihdam ve ekonomiye büyük darbe vurduğuna dikkat çekti.

Konu ile ilgili açıklama yapan Karaca, üyelerinin adına böyle bir mücadeleye başladığını söyledi. Karaca, ?Üyelerimizin iş alanına korsanca müdahale eden korsan ve kayıt dışı fotoğrafçıların önüne geçme adına ilk adımı Erzurum´dan biz attık, takipçisi de yine bizler olacağız İnşallah. Odamıza kayıtlı fotoğrafçıların Düğün, Nişan ve Özel Gün çekimleri için Üniversitenizin işletmesinde bulunan Botanik Park´ta belli bir ücret karşılığı ve kurumunuzun da müsaadesi ile resim, katalog ve benzeri çalışmaları bulunmaktadır. Erzurum´da ticari faaliyetlerini yasal zeminde sürdüren sabit adresli fotoğrafçı üyelerimizin başta istihdam olmak üzere vergi, sigorta, bağ-kur, kira ve benzeri birçok giderleri bulunmaktadır. İlimizin ekonomik ve ağır kış şartları da göz önünde bulundurulduğunda, esnafımızın tek geçim kaynağı olan fotoğraf çekim işine birçok korsan fotoğrafçı da dâhil olmaktadır. Bu olumsuz durum esnafımızı mağdur ettiği gibi haksız rekabetin oluşmasına da neden olmaktadır.  Sabit adresin yanı sıra vergi ve oda kaydı olmayan korsan fotoğrafçılar, sosyal medya üzerinden ulaştığı insanları ayartıp Botanik Park´ta ücret karşılığı çekim yapmaktadırlar. 2017 ve bundan sonraki yıllarda fotoğraf ve benzeri etkinliklerde fotoğrafçı üyelerimizin daha fazla mağduriyet yaşamamaları için Botanik Park´ta çekilecek bütün fotoğraflar için ilgili şahıslardan bağlı bulundukları Oda´dan oda kaydı istenmelidir. Bu yönde maliyenin de harekete geçmesini bekliyoruz.? dedi.