Karaca´dan ekonomik reçete

Yapılan tüm iyi niyetli çalışmalara ve esnafın lehine çıkarılan yasalara rağmen piyasalardaki durgunluğun artarak devam ettiğini kaydeden Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, konuya ilişkin çözüm önerilerini sıraladı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Karaca´dan ekonomik reçete

Nesrin Çetinkaya

Piyasalarda ki durgunluğun artarak devam ettiğinin kaydını düşen Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, şu anda bütün esnafın bir tedirginlik yaşadığını buna bağlı olarak ise ticari belirsizliğin devam ettiğini dile getirdi. Esnafın rahat bir nefes alabilmesi için acilen bazı önlem planlarının hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Karaca, bölgenin ekonomik şartları ve sorunlarının göz önünde bulundurularak yeni teşvik yasalarının çıkarılması talebinde bulundu. Çıkarılacak yeni teşvik yasalarında mevcut esnafın mutlaka korunması gerektiğini belirten Karaca, ?Hatta küçük işletmelerde teşvikten faydalanan sigortalı sayısı 2´ye kadar indirilmelidir. SSK ve BAĞ-KUR primlerinde de mutlaka indirime gidilmeli ve en az yüzde 50´ye varan oranlarda aşağı çekilmelidir? dedi.

PİYASALAR İYİCE KİLİTLENDİ

Piyasalarda giderek artan durgunluk doğrultusunda esnafın mal alımında ve satımında büyük tedirginlik yaşandığını dile getiren Karaca, ?Bütün iyi niyetli çalışmalara ve esnafın lehine çıkarılan yasalara rağmen piyasalardaki durgunluk artarak devam ediyor. Esnaf mal alırken ve satarken çekiniyor. Döviz ile iş yapan esnafımızın büyük kısmı belirsiz bir endişe içerisinde, döviz, altın ve faizlerin yükselmesi, özellikle bankalar tarafından uygulanmayan sicil affı yasası esnafımızın önündeki en büyük handikaplardan biri olarak görülüyor. Şu anda bütün esnaf tedirgin, satamayacağı malı almak istemiyor, ticari belirsizlik devam ediyor. Gerçekten büyük bir sıkıntı var ama temennimiz bu işsizliğin ve belirsizliğin bir an önce son bulması? ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ

Bölge esnafının rahat bir nefes alabilmesi için acilen bazı önlem planlarının hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Karaca, çözüm önerilerini sıralayarak, ?2009´dan bu tarafa esnafı direk ilgilendiren ve rahatlatacak hiç bir bölgesel teşvik gelmedi. Bölgemizde özellikle SSK ve BAĞ-KUR primlerinde ve vergi dilimlerinde mutlaka indirime gidilmeli ya da bu yönde teşvikler çıkarılmalı ve acilen hayata geçirilmelidir. Bölgenin ekonomik şartları ve sorunları göz önünde bulundurularak yeni bir teşvik yasaları çıkartılmalıdır. Eğer yeni bir teşvik yasası çıkacaksa da, mevcut esnaf mutlaka korunmalı, hatta küçük işletmelerde teşvikten faydalanan sigortalı sayısı 2´ye kadar indirilmelidir. Stopaj vergisiyle beraber bir asgari ücretlinin SSK primi 750 TL´yi, en düşük basamaklı BAĞ-KUR sigortalısının primi ise 650-700 TL´yi bulmaktadır. Bölgemizin ekonomik şartları göz önünde bulundurulduğunda SSK ve BAĞ-KUR primlerinde de mutlaka indirime gidilmeli ve en az yüzde 50´ye varan oranlarda aşağı çekilmelidir. Esnaf için sicil affı kanunu çıkmasına rağmen uygulanamadı. Sicil affı kanunu da mutlaka yeniden yürürlüğe girmeli ve esnafın önü bir an önce açılmalıdır. Türkiye´nin birçok ilinde kredi kooperatifleri, esnaf ve sanatkâra kredi kullandırırken ipotek ya da kefil istemekteler, ikisinden birini temin eden esnaf ve sanatkâr düşük faizli esnaf kredisini kullanabiliyor. Bölgemizde ise, özellikle ilimizde esnaftan hem ipotek hem de iki tane kefil istenmekte, esnafımızın büyük bölümü ticari sicili temiz ve elinde ipoteği olduğu halde kefil bulamadığından devletin sağladığı düşük faizli kredilerden faydalanamıyor. Kredi Kooperatifleri aracılığı ile esnafa verilen düşük faizli krediler, kooperatif yöneticilerinin keyfiyetine bırakılmamalı ve bu konuda mutlaka önlem alınmalıdır? diye konuştu.