Karaca'dan geçinemeyen küçük esnaf reçetesi!

Başkan Karaca, tek başına çalışan küçük bir esnafın aylık zorunlu giderlerinin listesini paylaşıp esnafın yaşadığı sorunları gündemde tuttu.

Tarih: 03.10.2021 21:26
Karaca

Nesrin DEMİR

Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, tek başına çalışan küçük bir esnafın aylık zorunlu giderlerinin ter aldığı reçete yayımlayıp,  ''hariçten gazel okuyan tuzu kuru vatandaşlara duyurulur'' açıklaması yaptı. Başkan Karaca,  şunları söyledi: '' Tek Başına Çalışan Küçük Bir Esnafın Aylık Zorunlu Gideri: (İstihdamı ve sigortalı elemanı olmayan iş yerleri için) 1.250-1.500 lira arası bağkur gideri. 600-1.000 lira arası vergi gideri. 400-500 lira arası muhasebe gideri. 1.500-2.000 lira arası kira gideri. 500-600 lira arası elektrik gideri. 250-400 lira arası ısıtma gideri. Aylik Zorunlu Ev Ve Mutfak Gideri: (oturduğu ev kira değilse) 600-700 lira arası elektrik ve su gideri. 600-700 lira arası ısıtma gideri. 1.500-2.000 lira arası mutfak gideri. 600-750 lira arası giyim-kuşam, deterjan ve benzeri gideri. 250-300 lira arası iletişim gideri, Aile çocukluysa asgari 500-600 lira arası okul ve servis aracı gideri. (kitabı, defteri, kalemi ve diğer yan masraflar hariç)

''AYLIK EN AZ 10.000 LİRA NET KAR ELDE ETMESİ GEREKİYOR''

Yukarıda yazdıklarım küçük bir esnafın aylık ödemesi gereken zorunlu ve hayati gider kalemleridir.  Küçük bir esnafın bu giderleri karşılayabilmesi için aylık en az 10.000 lira net kar elde etmesi gerekiyor ki bu masrafların altından kalkabilsin. Bu ekonomik şartların zorluklarının yanı sıra işsizliğin tavan yaptığı bir ortamda saydığım bu zorunlu giderlerin karşılanması mümkün görünmüyor. Bu durumda olan esnaf ve sanatkârın ticaret yaptığı ve yaşadığı ilimiz esnafı, elbette en fazla borçlanan, en fazla kredi kullanan, en fazla icra ve takiplere düşen iller sıralamasında birinciliği kimseye kaptırmayacaktır! Bizim yaşadığımız sorunları görmezden gelerek sadece birilerine yaranmak için piyasaların ve ekonominin uçtuğunu, esnafın durumunun söylendiği kadar kötü olmadığını, piyasaların olumlu bir şekilde seyrine devam ettiğini yayarak hariçten gazel okuyan tuzu kuru vatandaşlara duyurulur!'' Açıklamasının sonunda bir de not yazan Başkan Karaca, '' Siyasetçi değilim, hiç bir siyasi oluşuma veya partiye aktif üyeliğim bulunmamasına rağmen muhalefet ediyormuşum gibi algılar oluşturmaya çalışan bazı menfaatçi kesimleri bugüne kadar ciddiye almadım, almam da. Tek amacım esnafın yaşadığı sorunları gündemde tutmaktır. ESNAF'ca köşemiz sadece esnaf ve sanatkârımızın hizmetinde ve sesi olmaya devam edecektir.'' dedi.