Kayabaşı; Dünya Gıda Günü’nde konuştu

Ziraat Mühendisleri Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Tarih: 16.10.2023 18:47
Kayabaşı; Dünya Gıda Günü’nde konuştu

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Ziraat Mühendisleri Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, açıklamalarında son yıllarda ki israfa değindi. 

“Dünya Gıda Günü’nde içimizi acıtan büyük bir konu bulunuyor; israf” şeklinde konuşmasına başlayan Kayabaşı, Gıda denince aklımıza gelen en temel prensip, insanların beslenme ihtiyacının karşılanmasıdır. Ancak günümüzde neredeyse her gün açlıktan ölen milyonlarca insan bulunuyor” dedi. 

Sözlerine, “Ülkemiz özelinde konuşmak gerekirse, çok ciddi bir gıda sorunu yaşıyoruz” diyerek devam eden Başkan Kayabaşı,  “Bu krizi önlemenin en temel yolu da söylediğim gibi üretim ve en önemlisi de israftır. Biz, israfın önüne geçemediğimiz sürece gıda krizi ile baş etme şansımız yoktur. Birileri açlıktan ölürken birileri obezite ile mücadele ediyorsa ilk önce Dünya Gıda Günü’nde verilmesi mesajlardan birisi, yemek israfı konusunda insanları bilinçlendirmektir” ifadelerinde bulundu. 

“TOPLUMUN HER KESİMİNE İSRAFI AÇIKLAMALIYIZ”

“Sabahları, taze değil diye bir ekmeği birileri alsın diye bırakıyorsa gerçekten kendimizi sorgulamamız lazımdır. Ben, Dünya Gıda Günü’nde yapmamız gereken en önemli şeyin israfın önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Toplumun her kesimine, israf etmenin gelecekte ne gibi sorunlara yol açacağını uyarıcı ve endişelendirici bir biçimde aktarmalıyız.” 

Açıklamalarında, otellerin yaptığı büyük oranda ki israfa değinen Ziraat Mühendisleri Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Hasan Ali Kayabaşı, “otellerin yaptığı israfın haddi var hesabı yoktur” dedi.

“Ülkemizde ki israfın büyük bir çoğunluğu bilindiği üzere otellerden çıkmaktadır. Otellerin yaptığı israfın hattı var ama hesabı asla yoktur. 5 yıldızlı lüks otellerin sahiplerine sesleniyorum; elinizi vicdanınıza koyun, bu israf çılgınlığına bir son verin. Her gün sizin çöpe attığınız yiyecekler başkasının hayali oluyor. Bu konu da insanlarımız da ki duyarsızlıkta çok fazladır. Bu üzücü durumun sonlanması temennimizdir.” 

Dünya Gıda Günü’nde çiftçilere de mesaj gönderen Başkan Kayabaşı, “Onların emeklerine saygı duyduğumuzu göstermek için israftan kaçmalıyız” şeklinde konuştu. 

“Çiftçilerimize şöyle bir mesaj vermek istiyorum. Onlar gerçekten bu toprağa terini akıtan, bizim beslenmemiz için canı gönülden çalışan, üreten insanlardır. Onların emeklerinin boşa gitmemesi için en azından onlara bir nebze olsun saygı duyduğumuzu göstermek için onların ürettiklerini israf etmeden, kendimize yeteri kadar tüketmektir.”