Kayak Sporunda Sezon Açılışı

Kış memleketi olması nedeniyle kayak sporunun yapılmasına olanak tanınan Erzurum’da kayak sporları hız kesmeden devam ediyor.

Tarih: 21.10.2023 17:27 Güncelleme: 22.10.2023 11:47
Kayak Sporunda Sezon Açılışı

www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş 

Son baharın son demlerini yaşadığımız bu günlerde kış mevsiminin yaklaşması üzerine kayak sporları için çalışmalar devam ediyorken Türkiye Kayak Federasyonu İl Temsilcisi Elkamer Darel, Günebakış Gazetesinin sorularını yanıtladı. 

Konuşmasına Erzurum’da gerçekleştirdikleri faaliyetleri anlatmakla başlayan Darel, “Türkiye’de kış memleketi olduğu için yarışlarımızın çoğunluğunu burada yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Darel, “Erzurum’da faaliyetlerimize kar yağışıyla birlikte aralık ayında başlıyoruz. Geçen sene Türkiye’de yaşanan depremden dolayı faaliyetlerimizde aksama oldu ama o aksayan faaliyetlerimizi daha sonra telafi ederek gerçekleştirdik. Erzurum zaten Türkiye’de kış memleketi olduğu için yarışlarımızın çoğunluğunu burada yapıyoruz ve bu anlamda çok iyi sporcular yetiştiriyoruz. Kayaklı atlamada olimpik sporcularımız, kayaklı koşuda olimpiyat sporcularımız ve aynı zamanda Snow board’ta olimpiyat sporcularımız mevcut. Kayak dediğimiz gibi gelişim aşamasında olan bir spor ama hızlı bir gelişim süreci geçiriyor. Federasyon başkanımız, gençlik spor bakanlığımız, il müdürlerimizin de katkılarıyla bu sürecin hızlı ilerlemesine katkı sağlıyoruz”.

“Faaliyetlerimiz”

Bizim faaliyetlerimiz il birincilikleriyle başlar Türkiye şampiyonasıyla birlikte sona erer. Bunların arasında uluslararası yarışlarımızda oluyor ve bu anlamda bu sene muhtemelen uluslararası büyük bir organizasyon planlanıyor ve Erzurum’da yapılması planlanıyor. Sporcularımızın sayısı yüksek ve kaliteli sporcularımız var. Bizim yaz kampımız yoktu ve yaz geldiği zaman bizim branşımız gerçekleşmiyordu ama federasyon bu konuda da çok büyük bir adım atarak Avusturya’da bir ev kiraladı ve yazın milli takım sporcularımızı bir aylık kamp yapmaları için Avusturya’ya gönderiyoruz. Bu anlamda kayak sporunun özellikle bizim branşlarımızın üst seviyeye çıkmaya başladığını ve madalyaların gelemeye başladığını ifade edebilirim. 

“Hakemlerimiz”

Gelişim süreci sadece sporsal olarak gelişmiyor bunun birde kontrol edebilme yönü olması gerektiği için hakem seminerleri, antrenör seminerleri, gelişim kurslarımız her sene devam ediyor ve bu sene de bu seminerler Bursa’da başladı Erzurum’da bitti, önümüzde ki hafta Bitlis’te daha sonraki hafta ise Kayseri’de yapılacak. Türkiye genelinde ortalama 300 tane hakeme sahibiz ki Spor branşları içerisinde en fazla hakeme sahip olan branşlardan biriyiz ve bizim hakemlerimiz ulusal hakemler olarak ayrı uluslararası hakemler olarak ayrı görevler yapıyorlar.

“Lisanslı sporcu sayımız”

Lisanslı sporcu sayısı Türkiye Kayak Federasyonuna bağlı olarak 3 bin kişinin üzerinde olduğunu söyleyebilirim Erzurum’da ise Aslında tamamı Erzurum diyebiliriz çünkü bizim branşın yoğun olduğu iller Kars, Bitlis, Hakkâri’dir ama şöyle bir durum var olabiliyor mesela sporcumuz İstanbul’da oturuyor ama Erzurum Sporcusu gibi durumlarımız oluyor. Bütün illerde sporcumuz oluyor ama yoğunluk genelde Doğu Anadolu Bölgesinde olduğu için lisanslı olarak il, il olarak sayı veremem sadece Erzurum’u söyleyebilirim. Erzurum’da da şu anda 720 tane aktif lisanslı sporcumuz var ve halen daha da işlemlerimiz devam ediyor çünkü bizim kış sporu olduğu için aralık ayına kadar lisans işlemlerimizi devam ettiriyoruz. Gün geçtikçe sayılarımız artıyor ve alt yapıdan başlayıp A Milli takıma kadar her kademede sporcu yetiştiriyoruz. 

“Farklı spor branşlarımız”

Kayak federasyonunda şu anda alp disiplini, kayak, snow board, kayaklı koşu, biatlon, kayaklı atlama ve kızak olmak üzere 6 farklı branşımız mevcut. Kızak geçen sene bizim Türkiye Kayak Federasyonuna bağlandığı için henüz tam anlamıyla faaliyete geçemedi ama bu sene yarışlarını, il birinciliklerini, Türkiye şampiyonalarını planlıyoruz ve faaliyet takviminde yer alacak. Saydığım diğer branşları zaten her sene il birinciliklerini, eleme yarışları ve sonunda da şampiyonalarla birlikte taçlandırıyoruz. ayrıca bu şampiyonalardan çıkan milli sporcularımız, milli takım seçmelerinden çıkan sporcularımız da uluslararası yarışlarda faaliyet gösteriyor. Bunların içinde Türkiye genelinde tanınan Arda İpçi oğlu kayaklı atlama da çok mükemmel yerlere geldi. Yine Ardayla birlikte Muhammet Bedir gelişim aşamasında ve güzel dereceler elde ediyor. Bu şekilde gün geçtikçe madalyalar inşallah artacak. 2002’den sonra özellikle spora yapılan yatırımlar çok fazla arttı ve bu sebepten dolayı da kalite de arttı ve bu artış haliyle madalyalara da yansıdı. 

“Antrenörlerimiz”

Antrenör sayımız gençlik spor bakanlığına bağlı olarak antrenörlük yapan antrenörlerimiz var bunun haricinde birde Federasyonumuzda çalışan Antrenörlerimizin olduğunu ifade edebilirim. bizim federasyonda çalışan 29 tane antrenörümüz varken, bunun haricinde de gençlik spor müdürlüğümüz yeni bir antrenör programı adı altında birinci kademe ve ikinci kademe olarak gençlik spor müdürlüğünde sözleşmeli Antrenör statüsü başladı. Bu anlamda ihtiyaç duyduğumuz her anda, her alanda, her türlü gelişmiş elemanımız var. Milli takım da bizim her sporcuyla ilgilenen ayrı ayrı branşlarda, ayrı ayrı tecrübeli antrenörlerimiz var, günü birlik antrenmanlarımız var, çocukların kondisyonlarının düşmemesi için kondisyon yüklemesi var. 

“Sporcularımız”

Kayak branşında şu anda sporcu eğitim merkezlerinde (SEM)’de bulunan sporcu sayımız toplam 22 kişiyken bunun haricinde toplamda 38 tane olimpiyat sporcumuz var. Biz 81 il içinde en aktif kayak sporu yapan iliz. Bu aktifliğin yanında da çalışmakta gerekiyor. Bunu da elimizden geldiği kadar hem il temsilcisi olarak hem federasyonun diğer branşları olarak devam ettiriyoruz.

“Kayak sporu branşları ile ilgili faaliyette bulunan özel kulüpler”

Gençlik spor il müdürlüğüne bağlı, bundan önce dernekler olarak açılıyordu yeni çıkan yasaya göre ise artık derneklere bağlanmıyoruz direkt spor bakanlığına bağlı kulüpler. En son aldığımız bilgilerde ise Türkiye Kayak Federasyonun da 270 tane spor kulüp kurulmuş ancak hepsi aktif bir şekilde değildir ama Erzurum’da ortalama 90 kulüp faaliyet gösteriyor diyebiliriz. bizde ki aktiflik şöyle ki il birincilikleri, eleme yarışlarına ve lig sporcusu olan kulüpler olarak olduğunu söyleyebilirim. 

“Son bir yıl içinde uluslararası yarışmalarda başarı elde eden sporcularımız”

Uluslararası yarışlara birçok sporcumuz katıldı ama bunların içerisinde en önemli dereceye sahip olanlar Fatih Arda İpçioğlu olimpiyatlarda Dünya üçüncülüğüne girdi, yine snow Board yarışlarında bir sporcumuz olimpiyat altıncısı olarak dereceye girdiğini ifade edebilirim. Derece yapan sporcumuz Fatih Arda İpçioğlundan bahsedecek olursak, Fatih buralara gelirken kolay bir Antrenmandan, kolay bir eğitimden geçmedi çok zor aşamalardan geçti. Elbette sporcularımızın ve antrenörlerimizin hepsi emek veriyor ama sonuç itibariyle bu da bir yarıştır hepsi dereceye girecek diye bir kaide de yoktur bizim için önemli olan sporcularımızın kamplarda, eğitimlerde, galip geldiği ve mağlup olduğu yarışlarda kendilerini geliştirmeleridir. 

“Sponsor desteği”

Sponsorluk konusunda çok fazla sıkıntı yaşamıyoruz çünkü kayak branşı gerçekten farklı bir branş ve gün geçtikçe de ilgi arttığı için çok sıkıntı yaşamıyoruz. Derece yapan sporcularımız bireysel olarak sponsor bulabiliyorlar ama gençlik spor olarak yeteri kadar sponsorumuz olduğu için buna gerek kalmıyor. Futboldaki gibi reklam durumları söz konusu değil.Bizler Erzurumluyuz ve burası kış memleketi sonuç itibariyle, her yerde bir ay iki ay kış yaşanırken burada 6 ay kış yaşıyoruz. Bu yüzden vatandaşlardan tek talebim çocuklarını spora yönlendirmeleri noktasındadır. Çocukları gönderirken de bir fatih İpçioğlu olsun diye değil bir spor olarak keyifli vakit geçirebileceği için yönlendirsinler. Kayak sporu çok değerli bir spor olmakta ve biz bunu Erzurum’dan başlayarak Türkiye’ye yaymamız lazım. Bizim Erzurum olarak buna ilgi göstermemiz lazım.