KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR MESLEK

Zamana direnen alemci ustaları çırak bulmakta zorlanıyor.

Tarih: 03.03.2024 22:15
KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR MESLEK

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Tek başına Türkiye‘nin çeşitli şehirlerinden gelen talepleri karşılamaya çalışırken, çırak olmaması sebebiyle alemciliğin bitme noktasına geldi. 

Alemcilik mesleğini yaşatmaya çalıştığını, ancak mesleğinin unutulduğunu ifade eden Alemci ustaları, çırak yetiştiremediklerini söylediler.

 Alemci Ustaları,” Alem üretimi belli şehirlerde yapılıyor. Erzurum’da iki kişi var.  Bunu sürdürmeye çalışıyoruz ama çırak yetişmemesi en büyük sıkıntımız. El sanatlarına çırakların yönelmesi artık çok zor. Özellikle bizim el sanatımızda çırak yetişmiyor, bundan sonra da yetişeceğini sanmıyorum. Ne kadar çok cami yapılırsa o kadar çok satış oluyor. Alem bir defa üretilip camiye konulduğunda yıllarca orada kalıyor. Eskiyen ve sık değişen bir şey değil. Çırak arıyorum. Bazen geliyor buraya gençler ama onlar daha çok bilgisayar başında para kazanmak istiyor. Çok meşakkatli bir iş olduğu için durmuyorlar, canları sıkılıyor. Aslında sıkılmasalar ekmek de yerler, benim gibi sanatçı da olurlar. Ama maalesef pek cazip gelmiyor. Okulumu bitirdikten sonra babamın atölyesinde başladım. Babamın çırak ve kalfaları vardı. Ben de işi onlardan öğrendim. Yaşadığım sürece bu meslekte devam edeceğim fakat benden sonra benden sonra nasıl devam edecek buna çok üzülüyorum. Alemleri istek üzerine de yapıyoruz, kendi dükkanlarımız için de yapıyoruz. Müşteri geldiği zaman baksın varsa alsın, yoksa hemen çıkmasın diye dükkanımıza da yapıyoruz sipariş üzerine de alem yapıyoruz. Çırak gelmiyor, çırak geldiği zaman diyor ki haftalık ne vereceksin. Böyle bir çırak usta olamaz. Sana bir faydası olamaz çünkü paraya kıymet veren bir kişi maddiyatı düşündü mü, bu işi yapamaz. Biz son nesiliz. Kaybolmaya yüz tutmuş bir mesleği yapıyoruz. Benden sonra bu meslek kaybolacak buna çok üzülüyorum. Artık bu meslek kaybolmaya yüz tutmuş bir meslek.”