KDK'dan 'katılım payı' kararı

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), kanalizasyon katılım payının gayrimenkulün mevcut sahibinden tahsil edilmesini hukuka aykırı buldu.

Tarih: 26.08.2023 16:14
KDK

İzmir'de yaşayan bir kişi, KDK'ya yaptığı başvuruda; İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (İZSU) 2020 yılında satın aldığı daire nedeniyle kendisinden bin 425 lira kanalizasyon altyapı katılım payı istediğini ve hakkında yasal işlem başlatılacağının bildirilmesi üzerine bu parayı ödediğini belirtti.

Ancak başvurucu, noterden onaylı taahhütname uyarınca ödemenin, gayrimenkulün daha önceki maliki olan arsa sahibi tarafından taahhüt süresi içinde ödenmesi gerektiğini ve makbuzda dahi evin önceki sahibinin isminin yazdığını kaydetti. Vatandaş, ödenmesi gereken borcun önceki sahibinden talep edilmesini ve bin 425 TL'nin kendisine iade edilmesini istedi.

Başvuruyu inceleyen KDK, katılım payının, yapılan hizmetin tamamlanıp halkın istifadesine sunulmasından sonra ve hizmetin sunulma tarihindeki gayrimenkul sahipleri adına düzenleneceğini belirtti. Mülkiyetin el değiştirmesi halinde ise makbuz üzerinde ismi yer alan gayrimenkul sahiplerinin katılma payına muhatap olacağı kaydedildi.

KDK'nın kararında, 2018'de bitirilerek aynı yıl kesin kabulü yapılan kanalizasyon işine ait kanal katılım payının ilgili tarihte taahhütname veren taşınmaz sahibinden alınması gerektiği işaret edilerek, 2020'de gayrimenkulü satın alan kişiden tahsil edilmesinin hukuka uygun olmadığı ifade edildi. KDK, kanal katılım payının iade edilmesi ve eski malikten talep edilmesi gerektiği yönünde İZSU'ya tavsiye kararı gönderdi. HABER  MERKEZİ