KEDİ VE KÖPEKLERE DİKKAT!

Kedi ve köpeklerde bulunan parazitli yumurtaların dışkı yoluyla gıdaya bulaşması ve bu gıdaların tüketilmesiyle oluşan kist hidatik ölüme bile sebep olabiliyor.

Tarih: 30.07.2023 16:05
KEDİ VE KÖPEKLERE DİKKAT!

www.gunebakiserzurum.com / İhsan KUMRU

İnsanların hastalıktan korunma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmayıp, bulaştıktan sonrada belirtilerini dikkatte almayıp uzman doktora gitmedikleri durumunda karaciğer, akciğer, dalak ve  beyin gibi organlarında kistler oluşturarak kişinin ölümüne sebep olabilen bir hastalık olduğunu ifade eden Veteriner Hekim Veysel Kaya, meyve sebzelerin temizce yıkandıktan sonra tüketime hazır hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Kaya, “İnsanların hastalıktan korunma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmayıp, bulaştıktan sonrada belirtilerini dikkatte almayıp uzman doktora gitmedikleri durumunda karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi organlarında kistler oluşturarak kişinin ölümüne sebep olabilen bir hastalık. Afinitesi (bağlanma eğilimi), özellikle insanlarda beyin kesimi, karaciğer kesimi, akciğer kesimi, yumurtalıklara yerleşmesiyle olur. Bunu dışında gıdalar üzerinden meyve sebze üretiminde bahçelere giren kedilerin köpeklerin dışkı yoluyla parazit yumurtalarını bırakmalarıyla bulaşıyor. Bu anlamda meyve sebzelerin temizce yıkandıktan sonra tüketime hazır hale getirilmesi gerekiyor. Tabi bunun bir sirkülasyonu belli bir süresi var ve bu süre içerisinde erken müdahale yapılabiliyor, bu hususta da parazit tablet takibi önemli. Çocuklarda, büyüklerde ve Yaşlılarda, ara sıra hastanede dışkı tahlillerinin yapılarak önüne geçilebilecek bir hastalıktır. İnsandan insana bulaşma durumu söz konusu değildir. Hayvansal gıdalardan ve özellikle güzel yıkanmamış sebze meyvelerden bulaşmakta. Bulaşan parazitli yumurtanın insanlara zararı ise kistin içinde bakterilerin üreyerek apse oluşturmasıdır. Yine safra yollarına zarar vererek tıkanma sarığı ve safra yolu enfeksiyonları oluşturur. Vereceği en büyük zarar ise oluşan apsenin patlayıp tüm vücuda yayıldıktan sonra yaygın alerji yaparak ani ölüme neden olmasıdır.”

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Bulaşan hastalık sinsi bir şekilde ilerlediği için başlarda bir şikâyete neden olmayacağı gibi afinite olduğu organa göre de değişiklik gösterdiğini belirten  Veteriner Hekim Veysel Kaya, hastalık ihmal edilip müdahale edilmediği durumda kistlerin patlama olayı gerçekleştiğini bu  ise kişide ölümle sonuçlanabileceğini dile getirdi. 

Kaya, “bulaşan hastalık sinsi bir şekilde ilerlediği için başlarda bir şikâyete neden olmayacağı gibi afinite olduğu organa göre de değişiklik gösterir. Belli bir sirkülasyonu belli bir süreci tamamlayan hastalık ise kişi de bulantı, koyu renkli idrar, karın ağrısı veya karın şişliğe neden olur. Hastalık ihmal edilip müdahale edilmediği durumda kistlerin patlama olayı gerçekleşir bu da kişide ölümle sonuçlanabilir.  Hastalığı kaptıktan sonra çözüm aramak yerine hastalığın bulaşmaması için nasıl korunmamız gerektiğini araştırıp öğrenmeli ve söyleneni uygulamalıyız. Kistli sakatatlarınızı kedi ve köpeklere yedirmeden derin bir çukura gömün.  Sebze ve meyveleri temizce yıkamadan tüketmeyin. Kedi ve köpeklere dokunduktan sonra ellerinizi güzelce yıkayın.  Temiz su ve arıtılmış su tüketin. Kedi ve köpekler yılda 4 kez parazitlere karşı aşılatın. Hasta kedi ve köpeklerin olduğu yerlerden uzak durun.”