KEHRİBAR TAŞI MİGREN GİBİ ÇEŞİTLİ HASTALIKLARA FAYDASI VAR

Kehribar taşının ağrı kesici özelliği bulunurken, baş ağrısına, diş ağrısına, guatr ve migren gibi çeşitli hastalıklara faydası var.

Tarih: 09.06.2023 20:40 Güncelleme: 09.06.2023 20:41
KEHRİBAR TAŞI MİGREN GİBİ ÇEŞİTLİ HASTALIKLARA FAYDASI VAR

www.erzurumgunebakis.com/ Muhammet YILMAZ

Kehribar taşının gerçek ve sahtesinin ayırt edilmesi için Türkiye’de bağımsız olan bir kıymetli taş birimi(gemoloji) laboratuvarında test edilerek belgelendirildiğini ifade eden Kehribar Tesbih Ustası Suat Yalçın, kehribar tesbihini   doymuş suyun içerisine   atıldığında yukarı doğru çıkıyor ise gerçek kehribar tesbih olup olmadığını anlaşıldığını  söyledi.

Yalçın ,’’Kehribar taşı çam ağacının milyon yıl öncesinden fosilleşmiş halidir. Önceleri çam ağacı reçinesiydi. Baltık denizinde çıkar. Günümüzde en yoğun çıkarılan yerlerden birisi Kaliningrad’tır. Kaliningrad’ta Rusya’ya bağlı olmayan bir kara parçasıdır. Kehribar taşı bu kara parçasından çıkıyor. Rusya’nın denetiminde çıkan bir taştır. Belirli aşamalardan sonra sulu torna dediğimiz yöntemle sulu makinelerin üzerinde kesilerek belirli şekiller elde edildikten sonra kapsül, küre, beyzil ve arpalya diye adlandırdığımız modellerden teşbih üretilir. Onlardan arda kalan parçalardan ise kolyeler üretilmektedir. En popüler olan Kaliningrad olup sonrasında Ukrayna, Litvanya, Dominik, Polonya ve Meksika olarak devam ediyor. Türkiye’de hiçbir şekilde çıkmamaktadır. Türkiye’de Bayburt’ta benzerine rastlanmıştır. Burada da çıktığı söylenmektedir. Kehribar taşının gerçek ve sahtesinin ayırt edilmesi için Türkiye’de bağımsız olan bir kıymetli taş birimi(gemoloji) laboratuvarı var. Bu laboratuvarın yaptığı birçok testlerden geçtikten sonra her bir ürün için ayrı ayrı yapılır. Bir ürüne yapılıp da yüz tane ürüne kullanılamayacak bir belgedir. Bu işlemeler yapıldıktan sonra belirli bir ücret karşılığında kuyumcular odasında ya da üniversitede destek alınabilir. Günümüzde de tuzlu su testi dediğimiz geçen etkenlerden birisidir. Doymuş suyun içerisine kehribar  atarsanız ve yukarı doğru çıkıyorsa bu orijinalliğinin birinci kanıtıdır. Eğer aşağıya doğru batıyorsa bu taş orijinal değildir.”