Kesme şeker

Erzurum’un nesiller boyu süren geleneklerinden birisi olan ‘’kıtlama şeker’’ e rağbet gün geçtikçe azalıyor.

Tarih: 13.04.2023 16:11
Kesme şeker

www.erzurumgunebakis.com / Mihrimah Nefise DURDAĞ 

Erzurum’un nesiller boyu süren geleneklerinden birisi olan ‘’kıtlama şeker’’ e rağbet gün geçtikçe azalıyor.

Eskiden Erzurum’daki kıraathanelerin hepsinde bulunan kıtlama şeker, küp şeker ve toz şekerin fazla üretilmesi ve gençlerin, bu geleneğe yabancı olması nedeniyle unutulmaya yüz tutuyor. Erzurum’un Yakutiye ilçesine bağlı Mahallebaşı semtinin tanınan esnaflarından olan Mehmet Coşkun sitemize kıtlama şekerinin neden azaldığı hakkında açıklamalar yaptı. Coşkun yaptığı açıklamalarda kıtlama şekerinin eskiye oranla tercih edilmediğini ve geçen zamanlardan fiyatının küp şekere oranla fazla olduğu halde tercih edildiğini söyledi. 

Mehmet Coşkun kıtlama şeker geleneği hakkında da kısa bilgiler verdi:

‘’Kıtlama şekeri geleneği bizden daha önce olduğu için bunun ne zaman ve nerede çıktığını bilmiyoruz. Eski Erzurum insanı kıtlama şekerin yerine toz şekeri koyamaz, aynı tadı alamaz. Şahsen bende o tadı alamıyorum. Kendimi bildim bileli içtiğim her çayı kıtlama şeker ile içerim. Erzurum insanları bu kıtlama şekeri geleneğini farklı şekillerde kullanıyor. Bazıları kıtlama şekerini çayına batırarak, bazıları ise önce şekeri ısırıp sonra üstüne çay içer. Türkiye’de kıtlama şekeri sadece Erzurum’a aittir. Diğer şehirlere gittiğiniz de çayınızın yanına bir küp şeker isteyip, bunu kıtlama şeker gibi kullandığınız zaman, bu geleneği bilen bazı insanlar sizin Erzurumlu olduğunuzu anlıyor.’’ 

Küp Şeker Üretimi De Azalıyor

Erzurum şeker fabrikaları maliyeti çok olduğundan dolayı küp şeker üretimini bıraktı. Yapım aşaması buhar ile özel bir taş kullanılarak eritilip şekere dönüştürülmesinde hayli işçilik ve maliyeti olduğu için de şeker fabrikaları küp şeker üretimini bıraktı. Eski Erzurumlular ise o tadı alamayınca böylelikle tercih etmedi.