KESTANECİLER CADDE VE SOKAKLARDA YERLERİNİ ALDI

Kış mevsimin habercisi olan kestaneciler Erzurum’daki caddelerdeki yerini aldı.

Tarih: 16.10.2023 19:00
KESTANECİLER CADDE VE SOKAKLARDA YERLERİNİ ALDI

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte ocaklarının başında yerlerini alan kestane satıcıları vatandaşlara hizmet vermeye devam ediyor.

Erzurum’da yıllardır bir kültür haline gelen kestane tüketimi soğuk havalarda adeta vazgeçilmez oluyor. Soğuk havaların hissedilmesiyle satışlara başlayan kestaneciler, genellikle satışların akşamları fazla oluyor. 

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla cadde ve sokak kenarlarında yerlerini alan kestaneciler satışlara başladı.

 Kestane fiyatlarının pahalı olmasından ötürü satışlarının iyi olmadığını ifade eden Kestaneci esnafı, satışların durgun olduğunu söyledi.

Esnaf, “Gündüzleri satış pek fazla olmaz. Ocaklarımız ikindiden sonra yanmaya başlar. Kış günlerinin yaklaşmasıyla birlikte tezgâhlarımızı açıyoruz. Bu sene kestane fiyatları çok pahalı olduğu için Vatandaşımız almıyor Kestanenin kilosu 400 TL geçen yılı 100 TL’ idi 100 gram kestane 40TL kestane fiyatlarının artması tabii ki satışlarımızı yarı yarıya etkiledi.  Vatandaşımız diyor ki çok pahalı olduğunu söylüyor. “

Kestanenin faydaları 

Kestane tüketiminin kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Ayrıca kan basıncını düzenler ve bireyi kalp ve damar hastalıklarından korur. Kalsiyum, magnezyum, manganez, fosfor, çinko ve potasyum gibi mineraller bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir

Kış aylarının vazgeçilmezi şifa deposu kestanenin kansere karşı koruduğunu ve demir, kalsiyum, magnezyum, manganez, fosfor, çinko ve potasyum gibi mineraller bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir.

Kestane bol lifli ve karbonhidratlı bir tohumdur ve genellikle tohumların yağ içerikleri fazladır. Ancak bu noktada kestane, zinciri kırıp yağ yerine bol karbonhidrat barındırmasıyla diğer tohumlardan ayrılır. Aynı zamanda vitaminden zengin olan kestane B1, B2, B9 ve C vitaminlerini de içinde bol miktarda barındırır. Kestane demir, kalsiyum, magnezyum, manganez, fosfor, çinko ve potasyum gibi mineraller bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir. Diş sağlığı, kemikler ve kan dolaşımı için oldukça yararlıdır. Kalp damar hastalıklarından koruyucu özelliğe sahiptir ve kolesterolü düşürür. Aynı zamanda flavanoidlerden de zengin olan kestane, iyi bir antioksidan olup bizi serbest radikallerin olumsuz etkilerinden koruyarak kansere karşı koruma sağlıyor.