Kira Davalarında Azalma Yaşanıyor!

Arabulucuların, kiracı davalarına dâhil olmasıyla birlikte kiracı davalarında hızlı bir düşüş meydana geldi.

Tarih: 21.10.2023 11:08 Güncelleme: 21.10.2023 11:09
Kira Davalarında Azalma Yaşanıyor!

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Legal Hukuk Bürosu Avukatlarından, Av. Nur Başak Eslek, konu hakkında ki görüşlerini belirtti. 

Arabuluculuğun kısaca tanımını yapan Av. Nur Başak Eslek, “Arabuluculuk Kanunu kapsamında yapılan değişiklik ile dava şartı arabuluculuk başvurusuna konu uyuşmazlıkların kapsamı genişletilmiş söz konusu kanun değişikliği 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir” ifadelerini kullandı.

Bu kapsamda, 01.09.2023 tarihinden itibaren kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda arabuluculuk dava şartı getirildiğini vurgulayan Eslek, sözlerine, “Günümüzde artan enflasyon koşulları, konut kirasında uygulanacak kira artış oranının yüzde 25 olması gibi sebeplerden dolayı kira ile ilgili uyuşmazlıklar oldukça artmış durumda. Davalar günümüzde ortalama 3-4 yıl sürmektedir. Bu durumda aslında iki tarafında istemediği bir durumdur. Dava açmadan önce arabulucuya başvurulması ile taraflar anlaşırsa uyuşmazlık daha kısa sürede çözüme kavuşacak, yargı yükü hafifleyecek ve taraflar haklarına daha kısa sürede kavuşabilecektir” şeklinde devam etti.            

Alternatif Çözüm Yolu

“Arabuluculuğun en güzel özelliği taraflar uyuşmazlığı kendileri uzlaşarak çözerler” ifadelerini kullanan Av. Nur Başak Eslek, konuşmasını, “Burada taraflar kendi çözümlerini kendileri üretirler ve bunu yaparken birbirlerini anlamaya çalışırlar. Arabulucu, tarafların çözüm bulmasında yardımcı olur. Arabuluculuk alternatif uyuşmazlık çözüm yolu olduğundan hem mahkemelerin iş yükünün hafifletilmesi hem de uyuşmazlıkların daha hızlı çözümlenmesine yardımcı olmaktadır” şeklinde sonlandırdı.