Kiracı yasasına yeni düzenlemeler geldi

Fahiş kira artışlarının önüne geçmek için kiracılara koruma kalkanı geliyor.

Tarih: 01.07.2023 16:41 Güncelleme: 01.07.2023 23:05
Kiracı yasasına yeni düzenlemeler geldi

www.gunebakiserzurum.com / Rabia ASLAN KARAKAŞ

Yüzde 25 sınırı uzatılacak fahiş kiralara yasal düzenleme geliyor. Yüzde 25 sınırı uzatılacak, fırsatçılara verilen cezalar ağırlaştırılacak. Kira artışına yasal fren çalışması bakanlık koordinasyonunda ilgili bakanlıkların katkılarıyla yürütülüyor. Kira artışları konusunda yapılacak yasal düzenlemeyle "hapis, adli para ya da para cezası" olmak üzere 3 alternatif üzerinde çalışma yürütülüyor.

İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde vatandaşın en çok dile getirdiği sorunların başında yüksek kiralar geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sık sık gündeme getirdiği fahiş kira artışlarına karşı Çevre, Adalet, Ticaret bakanlıkları ve ilgili kurumlar çok yönlü bir çalışma yürütüyor.

Kira artış oranlarına getirilen yüzde 25’lik sınır 11 Haziran 2001 -1 Temmuz tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerini kapsayan düzenlemeler. Temmuz ayında yüzde 25’lik sınır yeniden uzatılma kararı alındığını, fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine de hapis ve para cezası uygulanacağını ifade eden emlakçı Erdal Yurttaş, yeni dönemde büyükşehirlerde memurlara İl ve İlçe bazında kira katkısı için kapsamlı bir hazırlık yapıldığını söyledi.

Yurttaş,” yeni dönemde Erzurum ve diğer büyükşehirlerde memurlara İl ve İlçe bazında kira katkısı için kapsamlı bir hazırlık yapılıyor. Destekten kamuda çalışan kadrolu, sözleşmeli memur ve kamu işçileri de faydalanmayı bekliyorlar. Ortalama kiralar Erzurum da dâhil olarak fiyatları değerlendirilerek geçinme endeksi oluşturulacak. Kira tutarları değerlendirilecek harcamaların düşürülmesi ve yaşamı kolaylaştıracak tutarların belirlenmesi bekleniyor.  3 alternatif üzerinde çalışma yürütülüyor. Bunlar kira artışları konusunda yapılacak yasal düzenlemeyle hapis, adli para veya para cezası olacak. Taşınmazın yaşı, metrekaresi, bulunduğu kat, konumu niteliği dikkate alınarak bölge değerleri belirlenecek. Bu kriterlerin üzerinde kira bedeli belirleyenlere adli ve idari para cezaları uygulanacak.  Devam eden kiracılar ev sahibiyle sorunları nedeniyle 1 Eylül’den itibaren arabulucuya gidilmesi zorunlu hale geliyor. Bu tarihte kira kaynaklı ihtilafların tamamı önce arabulucuya gitmek zorunda olacak. Daha sonra dava açılabilecek. Bu davada kira bedeli yüzde 25 sınırı uygulanmadan belirlenecek. Kira bedeli belirlenirken TÜFE 12 aylık ortalamaya göre değişim oranı, kiralanan konutun emsal bedeli esas alınıyor. Bir yıllık kira sözleşmesi bitince “süre bitti” diyerek evden, işyerinden çıkarmak mümkün bulunmuyor. Ev sahibi kiracıyı 10 yıllık sürenin sonundan yasal olarak tahliye edebilir. Bunun için de sözleşme bitiminin 3 ay öncesinde kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini bildirmesi gerekiyor. Gereksinim nedeniyle tahliye edilen konutun başkasına kiraya verilmesi halinde kiracıya ev sahibine tazminat davası açma hakkı doğuyor. Borçlar Kanunu'nun yeniden kiralama yasağı başlıklı maddesine göre, 3 yıl süreyle kiralama yasağı hem gereksinim hem de yeniden inşa, imar amaçlı tahliyeler için geçerli bulunuyor. Gereksinim nedeniyle tahliye durumunda kiraya veren 3 yıl boyunca haklı neden yoksa sadece kendi kiracısına teklifte bulunabilir.”