Kiralık Daire Kıtlığı Ne Zaman Çözülecek?

Erzurum’daki vatandaşlar kiralık daire bulamıyor.

Tarih: 07.08.2023 17:53
Kiralık Daire Kıtlığı Ne Zaman Çözülecek?

www.erzurumhunebakıs.com / Halil İbrahim Aktaş 

Erzurum’da yaşanan kiralık daire problemi ile ilgili konuşan gayrimenkul işletmecisi Cengiz Yurttaş, kiralık daire problemleri hakkında konuştu. 

Yurttaş,  satılık ev fiyatlarının yüksek olmasından dolayı vatandaşların kiralık daireye yöneldiğini kiralık daire piyasasında bir arz-talep dengesizliği oluştuğunu belirtti. Yurttaş kiralık daire piyasasında arz-talep dengesizliğinin oluşmasıyla kiralık daire bulmanın da zorlaştığını ve fiyatların yükseldiğini ifade etti.

Yurttaş,  “Şu anda kiralık daire fiyatları çok yüksek. Bunun en büyük nedeni de bir arz talep dengesizliğinin oluşmasından kaynaklandı. Satılık dairelerin fiyatlarının yüksek olmasından dolayı vatandaşlar satılık dairelere ulaşamıyor. Bankaların yeterince konut kredisi kullandırmamasından dolayı da vatandaşlar kiralık dairelere yöneliyor. Bu da Türkiye’de olduğu gibi Erzurum’da da kiralık daire fiyatlarının yükselmesine sebep oldu. Erzurum’da şu anda kiralık daire yok denecek kadar az. k. Kanunla yüzde 25’te sınır getirildi fakat piyasadaki zam oranlarına göre kira fiyatları düşük kalınca bu sebeple de ev sahipleri kiracıları evden çıkarmaya başladı. Ev satışı da yüksek olduğu için kiraya talep daha fazla oldu. Bankaların yüksek krediler vermemesi, kredi faizlerinin de yüksek olması ve vatandaşın bütçesinin yetersizliği alım oranını düşürüyor. Bazı ev sahipleri sahip oldukları daireleri aileye kiralamak yerine, fiyat artışı uygulayarak öğrenciye vermeyi tercih ediyor. Kimi ev sahipleri de, öğrencilerin kiraladıkları evleri hor kullandıklarını öne sürerek, öğrenciye hiç vermiyor. Şu anda bir de düğün sezonundayız. Düğün sezonunun da etkisi var. Tabii tayin döneminin de etkisi oldu. Üniversite öğrencisi henüz gelmedi, onlar da gelirse muhtemelen Erzurum’da kiralık daire bulmak daha da zorlaşacaktır. Üniversite öğrencileri de muhtemelen Eylül’de gelmeye başlarlar.”