Kirasını IBAN yoluyla yatıranların dikkatine!

Son günlerde sıklıkla yaşanan davalardan birisi de kiracının, kirasını internet bankacılığı aracılığıyla gönderirken yaşadığı sorunların tamamı.

Tarih: 02.02.2024 23:07 Güncelleme: 03.02.2024 00:00
Kirasını IBAN yoluyla yatıranların dikkatine!

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Geçtiğimiz günlerde yaşanan bir olayda, bir ev sahibi, kiracısının kira ödemelerinde eksiklik olduğunu iddia ederek mahkemeye başvurdu. Mahkeme, kiracının kirasını zamanında yatırdığını ancak banka kesintisi nedeniyle eksik yatırıldığını kabul etti. Bu durumda, üst mahkeme ev sahibini haklı buldu ve kiracı haksız çıktı.

Olaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Avukat Abdulkadir Güvenir, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun verdiği kararın mevzuata uygun olduğunu düşünüyorum. Borçlar Kanunu'nun ilgili maddesinde kiracının kira bedelini eksiksiz olarak ödemesi gerektiği belirtilmiştir. Dolayısıyla, kiracı kira bedelini tam ve belirtilen tutarla ev sahibine ulaştırmakla yükümlüdür. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu da bu prensibe dayanarak kiralının tahliyesine karar vermiştir."

IBAN YOLUYLA YATIRILAN KİRALARDA ŞUNLAR KESİNLİKLE YAPILMALI:

Güvenir, vatandaşların en çok sorduğu sorunun kira sözleşmelerinde nelere dikkat etmeleri gerektiği ve kira ödemelerini nasıl yapmaları gerektiği olduğunu belirterek şunları ekledi: "Danışanlarımıza tavsiye ettiğimiz yöntem, vergi usul kanunu genel tebliği gereğince, 500 TL ve üzeri konut kiralarının ve bütün iş yeri kiralarının banka veya PTT kanalı ile ödenmesidir. Kiraya verenin IBAN adresi, bankası ve ödeme dönemleri net bir şekilde kira sözleşmesinde belirtilmelidir. Ayrıca, ödemeler yapıldığında konut kirası ise konut, iş yeri kirası ise iş yeri kısmında yatırılmalı ve hangi döneme ait olduğu açıkça belirtilmelidir."

Güvenir, vatandaşların kira ödemelerini banka veya PTT kanalıyla yapmalarını ve ödemeleri yaparken ilgili bilgileri belirtmelerinin önemli olduğunu vurgulayarak, "Bu şekilde olası uyuşmazlıkların çözümünde belgelenmiş delillerin bulunması hukuki süreçler açısından son derece önemlidir" dedi.