Kırmızı ette problem fiyat değil üretim

Bakanlığın kırmızı et fiyatlarında düşüş olması için çalışmalar başlatılacağı söyleniyorken, kırmızı et üreticileri birliği başkanı Kadir Ürüşan konu hakkında görüşlerini belirtti.

Tarih: 13.12.2023 16:32
Kırmızı ette problem fiyat değil üretim

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Konuşmasında kırmızı et fiyatlarının düşürülmesindense üretimin artırılmasıyla çözüme yönelik adım atılması gerektiğinin altını çizen Kadir Ürüşan, “Kırmızı et fiyatının düşürülmeye çalışılmasından çok çözüme yönelik adımlar atılmalı ve kırmızı et üretimi için gerekli destekler ilgili kişilere verilmeli. Bu anlamda biz diyoruz ki önce damızlığın, sütün, dananın ve üretimin artması lazım sonra besi materyalin artması lazım ki kendimiz üreterek kendi iç piyasamızda bunu yapalım ki fiyatlarda düşsün. Dışardan ithal getirmeyle çözüm olmaz” dedi. 

Kırmızı et stokunda tabandan üste yayıldıkça olanakların daha iyi ve yeterli olacağını belirten Adulkadir Ürüşan, “Şu anda kırmızı ette müthiş bir artış var ve bu artışın ocak ayına kalmadan arttığını söyleyebilirim. Kırmızı etin fiyatında düşüşe geçmesinden çok kırmızı et üretimi için çalışmalara başlanmalı. Bu anlamda da bakanlığımızın getirdiği ithal eti ve canlı malı gerçek besicilere vermeli çünkü gelen et tabana yayılmayarak büyük çiftlikleri olan kesime veriliyor. Yurt dışından gelen karkas ette yine ha keza aynı şekilde marketlere, kasaplara kısaca tabana yayılmıyor ve orada da yine büyük firmalar faydalanıyor. Mantık İstanbul’daki et talebini durdurmak. Biz diyoruz ki canlı ette de olsa ithalde de olsa yerli malımızın dengesini de bozmadan tabana yayılması lazım yani üstten tabana inmesi lazım. Bu getireceğimiz düve varsa gebe düve bunu aile işletmelerine yaymamız lazım ki aile işletmeler burada hem gelir elde etsinler hem sütten kazansınlar hem de danadan kazansınlar çünkü böyle 5 bin, 10 bin, 20 bin çiftliklere vermekte bu çözüm olmaz. Onların önünü durduramazlar. Bu 20 bin, 30 bin planlaması aile işletmelerine yönlendirilmesi lazım ki aile işletmeleri de 3,5,20,30,40’tan ekmek yesinler. Büyük çiftliklere gelen kırmızı etlerden doğu bölgesi hiç faydalanmıyor. Bizim burada da eksiklerimiz var ve yıllardır anlatıyoruz besi çiftliklerinin olmaması lazım. Hayvancılık yapılan alanın kesinlikle açılması ve insanların talep ederek eşiyle, geliniyle, çocuğuyla beraber bu işi yapan aileler desteklenerek sayısı artırılmalı ki tabandan başlayarak üste çıksın çünkü üsten aşığı gelmesiyle olmuyor” söylemlerinde bulundu.