Kırsal kalkınma desteği ekipman listesi

Tarım Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ve Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklemesi kapsamında, kırsal bölgeleri kalkındırmayı hedefleyen destek programlarının ekipman listesi belli oldu.

Tarih: 26.01.2024 15:12
Kırsal kalkınma desteği ekipman listesi

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi hakkındaki 2023/51 No’lu Tebliğin, 29 Aralık 2023 tarihinde 32414 sayılı Resmî Gazetede yayınlanmasının ardından yürürlüğe girerken, 15. Etap kırsal kalkınma programlarının 3 Ocak 2024 tarihinde başlayıp ve 19 Şubat 2024 tarihinde sona ereceği biliniyorken, Tarım ve Orman Bakanlığı destekleme yapılacak olan makine ekipmanlarının listesinin açıkladı. 

Makine ekipmanı listesi

Açıklanan listede, Balya Makinesinde, Mısır Silaj Makinelerine, Zeytinyağı Depolama Tanklarından, Organik (Çiftlik) Gübre Dağıtma Makinelerine, Ot Silaj Makinelerinden, Sabit Yem Karma Makinelerine, Yem Karma ve Dağıtma Makineleri Süt Sağım Makinelerinden, Süt Soğutma Tanklarına, Yem Ezme Makinelerinden Bal Dinlendirme Tanklarına, Bal Süzme Makinelerinden, Çok Fonksiyonlu Bal Tanklarına, Polen Kurutma Fırınından Sığır Alma Tezgâhlarına, File sistemiBuzlama Makinesinden (Su Ürünleri İçin, Avcılık dahil), Canlı Balık Nakil Tankına, Kuluçka Dolabından Mobil Güneş (Solar) Enerjisi Paket Sistemlerine, Ceviz, Badem ve Antep Fıstığı Soyma Makinelerinden Fındık ve Ceviz Kurutma Makinelerine ve Meyve ve Sebze Kurutma MakinelerindenTahıl Kurutma Makinelerine kadar bir çok ekipman yer alıyor. 

Kırsal kalkınma desteği nedir? 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılmasını, kırsal toplumda yerel kalkınma kapasitesinin oluşturulmasına katkı sağlamayı ve kırsalda gelir düzeyinin artırılmasını amaçlayan, destekler olup çeşitli yatırım konularında çiftçinin yanında olmaktır. 

Kırsal Kalkınma desteği ne kadar? 

Tarım ve Orman Bakanlığının yapmış olduğu açıklamaya göre, altyapı yatırımlarında hibeye esas proje tutarı 100 bin lira ila 3 milyon lira, ekonomik yatırımlarda ise hibeye esas proje tutarı 3 milyon 1 lira ila 14 milyon lira arasında olacak. Söz konusu projeler için yüzde 50 hibe sağlanmakta.

Kırsal Kalkınma desteği Proje Konuları 

İl/ilçe tarım ve orman müdürlükleri üzerinden yapılacak olan kırsal kalınma destek başvuruların ​proje konuları ise, Tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar, Su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar, Aile işletmeciliği faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı yatırımları, Hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi paketlenmesi ve depolanması, Arıcılık ve arı ürünlerine yönelik yatırımlar, El sanatları ve katma değerli ürünlere yönelik yatırımlar, İpek böceği yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar, Tarımsal amaçlı örgütler için makine parkı yatırımları, Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar ve Yenilenebilir enerji şeklindedir.