KIRTASİYE MALZEMELERİNDE SON DURUM NE?

Erzurum’un en köklü kırtasiyecilerinden olan Arif Sönmez Günebakış Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Tarih: 15.08.2023 20:38
KIRTASİYE MALZEMELERİNDE SON DURUM NE?

www.gunebakiserzurum.com / Sedanur Bingöl

Kırtasiyecilerden velilere tam destek… 

Kırtasiyeci Arif Sönmez bu sene velilerin yanında olacaklarını, gelen malların bir kısmının alış fiyatından satılacağını söyledi. Çanta fiyatlarından bahseden Sönmez geçtiğimiz senelere göre fiyatlar arasında yüzde 50’ye yakın fark olduğunu söyledi. 

Sönmez, “Sadece kırtasiye sektöründe değil bütün sektörlerde bir anormallik söz konusu. Ancak okul sezonunda biz kırtasiyeciler kâr oranlarını daha az koyarak işlerimizi yürütmeye çalışacağız. Şu anda fiyatlar bakımından bir hazırlık aşamasındayız. Bu aşamada gelen mallarımızın yenisini sattığımız fiyata alamıyoruz. Biz de bu sene kırtasiyeciler olarak toplanıp söz birliğine vardık. En azından geliş fiyatına bile olsa mallarımızı satmayı, velilerimize yardımcı olmayı düşünüyoruz. Şu anda örneğin çanta fiyatlarımız 250 TL’den başlayıp yaklaşık 750-800 TL’ye kadar uzayabiliyor. Geçen seneye göre hemen hemen yüzde 50 fark var. Bunun nedeni de yine dolardan kaynaklıdır. Bildiğiniz üzere kırtasiye sektörü mallarının büyük bir kısmını dolar bazından alıyor. Buna rağmen yine söylediğim gibi velilerimize yardımcı olmak için elimizden geleni yapacağız.” 

Zincir marketlerin küçük kırtasiyeci esnaflarının işlerini engellediğini belirten Arif Sönmez, zincir marketlerin mallarının çoğunun sağlıksız olduğunu ve zincir marketlerin halkı düşünmediğini vurguladı. Sönmez velilere mahallelerde ki küçük kırtasiyeci esnaflarından alış veriş yapmalarını tavsiye etti.

“ZİNCİR MARKETLER HALKI DÜŞÜNMÜYOR!”

Sönmez, “Biz kırtasiyeciler olarak veliler için elimizden geleni yapmak için gayret gösteriyoruz. Fakat büyük kırtasiye firmalarının okullarda dolaşıp velileri ve öğrencileri öğretmenlerin aracılığıyla kendilerine yönlendirmelerinden rahatsızlık duyuyoruz. Velilerimiz çevresinde ki kendi kırtasiyecilerine sahip çıksın istiyoruz. Biz de elimizden geldiği kadar onlara yardımcı olmaya çalışmak istiyoruz. Biz 12 ay boyunca beraberiz. Bu durumu şöyle de açıklayabilirim; zincir marketlerden, yayın evlerinden kendilerine yönlendirmeleri için çoğu öğretmenden destek alıyorlar. Bizim de velilerimize tavsiyemiz şudur; bu gibi yönlendirmelere aldırmasınlar. 12 ay boyunca yanlarında olan komşu kırtasiyecilerinden alış veriş yapmalarını istirham ediyoruz. Zincir marketler kesinlikle halkı düşünmüyor. Biz 12 ay boyunca öğrencilerimize hizmet vermeye çalışırken onlar sadece açılışa 1 ay kala sahneye çıkıyorlar. Bütün kırtasiyecilerden daha fazla satış yaparlar. Malları genelde merdiven altı oluyor. Hiçbir kalite belgesi olmayan malları satıyorlar. Ancak kırtasiyecilerin ürünlerinin çoğu sağlık onayından geçmiş kaliteli ürünlerdir. Bu yüzden velilerimizin, öğrencilerimizin mahalle kırtasiyelerinden, kendi küçük esnaflarından alış veriş yapmalarını diliyorum.”