Kış aylarında çocukların beslenme düzeni nasıl olmalıdır?

Özellikler kış aylarında, çocuklarımızın bağışıklıkları gözle görülür bir düzeyde düşüyor. Uzmanlar aileleri uyarıyor! Çocuklarımızın beslenme düzenini nasıl korumalıyız? Ayrıntılar haberin devamında…

Tarih: 11.11.2023 14:47
Kış aylarında çocukların beslenme düzeni nasıl olmalıdır?

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ    

Kış aylarında, çocukların sağlıklı bir beslenme düzeni korumaları önemlidir. Soğuk hava, bağışıklık sistemini zorlayabilir, bu yüzden çocukların doğru beslenmeyle desteklenmesi gerekir. Diyetisyen Merve Denizli,  kış aylarında çocukların beslenme düzenin de önemli olan unsurun çocukların her zaman güne kahvaltıyla başlaması olduğunu söyledi. 

“Çocuklar için kahvaltılarda yumurtayı bir şekilde yedirmek örneğin yumurta, omlet, menemen, haşlanmış yumurta şeklinde olabilir” ifadelerini kullanan Diyetisyen Merve Denizli, “Çok az sütle yapılmış bir krep ya da yumurtası çok olan ev keki yapılıp tek porsiyonda yedirmeleri çocuklarda her sezon çok önemlidir. Günde bir yumurta ile başlamaları bizim için çok fazla tercih edilebilir. Çünkü çocuklarda beyin gelişimini tamamlamak için yumurtanın içindeki proteinler çok önemli içeriklerdir. Bu yüzden çocuklar yumurtayı hiçbir sezon kesmemelidirler, özellikle kışın asla kesmemelidirler. Çünkü kışın havalar soğuk olduğundan ısınmaya ve bağışıklığa çok yardımcı oluyor” şeklinde konuştu.

Tam buğday ve tam tahıllı ürünler çocuklar için çok önemli

“Bununla birlikte tam buğday ve tam tahıllı ürünleri çocukların beslenmesinde eksik etmemeye dikkat göstermeliler ki çocuklarda ki B vitamini grupları yüksek olsun ve bağışıklıkları kuvvetli olsun. Kış sezonu bizim için aynı zamanda okul sezonu demektir. Dolayısıyla çocuklardan zihinsel olarak da yüksek bir dönem istiyoruz ki çocuklar zaten yoruluyorlar, bu sayede kendilerini kötü hissetmeden öğrenebilir ve gelişebilirler”  

“İlikli kemik sulu çorbalar”

“Bunların dışında kahvaltı da kesinlikle kahvaltı da kalsiyum kaynaklarını öneriyoruz. Kahvaltılarda ve ara öğünlerde peynirler, yemeklerde ayranlar, yoğurtların kesinlikle olmasını tavsiye ediyoruz. Bununla birlikte bol bol ilikli kemik sulu çorbalar, ana yemekleri tavsiye ediyoruz. Çocuklarımız bunları pek sevmezler ancak içeriklerini tatlandırarak bu öğünleri çocuklarımıza yedirmeliyiz”  

“Her sabah bir çay kaşığı bal çocukları zinde tutar”

Sözlerine, “Son olarak çocuklarımıza bol bol soğan ve sarımsak yedirmeliyiz. Bildiğiniz gibi soğan ve sarımsak doğal antibiyotiktir. Çiğ olarak veya yemeğin içinde yemeleri çocuklar için çok sağlıklı olabilir” şeklinde devam eden Diyetisyen Merve Denizli, “Bunun dışında kahvaltılarda bir lokma bal yedirmek çocukların midelerini rahatlatır. Bu yüzden eğer kronik bir rahatsızlığı veya diyabeti yoksa her sabah bir çay kaşığı bal çocuklar için çok önemlidir. Kış aylarında özellikle C vitamini bakımında zengin olan turuncu meyveler ve yeşil sebzeleri tüketmeleri çocuklar için yine çok verimli olacaktır” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.