“Kış aylarında kazılar devam etmiyor ancak…”

Merak edenler için; Erzurum Müze Müdürlüğü kış aylarında neler yapıyor. Erzurum Müze Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Çetin Erbenzer açıklıyor…

Tarih: 08.11.2023 14:07
“Kış aylarında kazılar devam etmiyor ancak…”

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Kış aylarında mevsimi uygun yerlerde, örneğin Akdeniz veya Ege Bölgesi, kazı çalışmaları devam ettiğini söyleyen Erzurum Müze Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Çetin Erbenzer, İç Anadolu’nun doğusu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde kış aylarında kazı olmadığını söyledi.

“Ne olur diye sorarsanız, Ahlat kazısından örnek verelim: yaz aylarında kazı yapılır ve kış aylarında o kazıdan çıkan veriler değerlendirilir” şeklinde konuşan Erbenzer, kazılarda çıkarılan çizimlerin, okunacak kitabe tarzı bulguların okuması işlenmesi veya yayın işlemlerinin yapıldığını ancak fiili kazı çalışmaları yapılmadığını ifade etti. 

Çetin Erbenzer açıklamalarının devamında, “Örneğin bizim şuan da Değirmendere’de bir kazı çalışmamız var. En geç cuma günü bu kazıyı bitirmeyi düşünüyoruz. Çünkü hava soğuduğu zaman konu sadece yerin sertleşmesi değil, orada çalışan insanların sağlığı da bizim için önemlidir. Ancak kazıdan sonra çıkan buluntuların yayına hazırlanması, müzeye teslim edilecek hale getirilmesi veya varsa çizimleri gibi işlemler yapılır” dedi. 

Erzurum Müze Müdürlüğü’nde kışın, yaz için hazırlık yapılıyor mu? 

Erzurum Müze Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Çetin Erbenzer, merak edilen soruların başında gelen “Erzurum Müze Müdürlüğü’nde kışın, yaz için hazırlık yapılıyor mu?” sorusunu cevaplandırdı. 

Açıklamalarına, “Biz müze olarak her yılın sonunda müze de ki bütün eserlerin sayımını yapıyoruz. İkinci olarak bu eserlerin Müze Ulusa Envanter Sistemi (MOES) kayıtlarını yapıyoruz” şeklinde devam eden Erbenzer, “Bu sistemde eserlerin tümünün belirli bir ölçekte ve kalite de fotoğrafları çekiliyor ve tanımları yapılarak sisteme yükleniyor. Bunun dışında kışın, yazın getirilen eserlerin kayda alınması, envantere alınması ve bakımının yapılması gibi işlemler yapılıyor. Bunun dışında değişecek olan eser varsa örneğin, 10 eser çıkarılıp yerine 10 eser koyulacaksa bunun gibi işlemler yapılıyor. Son olarak da kış aylarında, günlük ve mevsim şartlarına uygun olan ama dışarı da yapılması gereken arazi işlemleri yapılır. Örneğin vatandaşlardan birisi Oltu Kalesi ile ilgili bir şikâyette bulunur. Biz oraya gideriz, inceleriz ve mevsim şartları altında rapor hazırlayıp ilgili yerlere aktarırız” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.