Kış aylarında Nasıl diyet yapılmalı?

Diyet Benimle’nin kurucu diyetisyeni Şeyma Aktaş, kış aylarında sağlık açısından tüketilmesi gereken yiyeceklerden bahsetti

Tarih: 26.12.2023 16:00
Kış aylarında Nasıl diyet yapılmalı?

www.erzurumgunebakis.com / Sedanur BİNGÖL

Günlük hayatta tüketilen besinlerin az ya da çok, doğru ya da yanlış tüketilerek kişinin sağlığına zarar görmesine engel olmak için çalışan Diyet Benimlenin kurucu diyetisyeni Şeyma Aktaş, kış aylarında sağlık açısından tüketilmesi gereken yiyeceklerden bahsetti. 

Konuşmasına, en büyük problemin kış aylarında bağışıklığın düşmesi olduğunu belirterek başlayan Aktaş, “Kış memleketi olduğu için Erzurum’da en büyük problemimiz bağışıklığımızın düşüyor olmasıdır. Bu sebepten dolayı kış aylarında bağışıklığı güçlendirecek olan yiyeceklerle daha çok beslenilmeli ve bir diğer büyük problemimiz olan c vitamini bakımından yüksek olan besinler yenilmeli, yine vitaminleri yönünden zengin yeşillikler, sebzeler ve tabii ki proteinli yiyecekler tüketilmelidir” diye konuştu.  

Erzurum’un kış yiyecekleri olan turşular ve konserveler

Erzurum’da kış aylarında sık tüketilen yiyeceklerin başında gelen turşular ve konservelere de dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Aktaş, “Erzurum'da en çok tüketilen ve besin değeri yüksek olan turşular yenilirken dikkat edilmeli çünkü turşuların veya konservelerin tuz oranının yüksek olmasından kaynaklı birçok hastalık oluşabiliyor” dedi. 

Aktaş, yaz aylarında kış için yapılan konservelerin zaman zaman havası içine çökmüş olmasından veya ağzının hafif açık bırakılmasından kaynaklı olarak Botolinum denilen bakterinin üreyerek zehirlenmelere sebep olabileceğini vurgulayarak “hazırlanan konserve veya turşuların ağzının doğru kapandığından emin olunması gerektiğini ve hava almamış olduğundan emin olunduktan sonra tüketilmesi tavsiyelerinde bulundu. 

Ayrıca konservelerde de turşularda olduğu gibi tuz oranının çok yüksek olduğunu belirten Aktaş, “Dünya Sağlık Örgütünün Türkiye için verdiği hedeflerden biri tuz oranını düşürmek ve bu oran bizde hâlâ çok yukarılarda. Bu anlamda konserveleri tüketirken veya yaparken tuz oranı daha düşük tutulması önerilir çünkü bu yiyecekleri kışın çok fazla tükettiğimiz için sağlığımızı olumsuz etkileyebiliyor. Bunu bir nebze de olsa engelleyebilmek için turşuları veya konserveleri biraz daha tuzsuz veya biraz daha az tüketmek önemli” şeklinde konuştu. 

“Kış aylarında meyve ve sebze tüketilmeli” 

Son olarak 2023 yılında yayınlanan TUİK verilerine göre meyve sebze tüketiminde çok gerilerde olduğumuzu belirten Şeyma Aktaş, “Kışın en büyük sıkıntımız bağışıklığının düşmesi olduğu için soğuklarla beraber daha fazla salgın hastalıkları gördüğümüz bir dönem oluyor. Dolayısıyla bağışıklığımızı zirvede tutmamız gerekir ve bunu yaparken de sabah bir yumurtayla kahvaltıya başlayıp protein ihtiyacı alınmalı, gününde en azından 2 porsiyon et tüketilmeli, meyve sebze kesinlikle her 2 öğünde ve en az 4 porsiyon meyve sebze tüketilmeli” önerilerinde bulundu. 

“Günümüzde sebze tüketilmiyor sebze tüketildiği sanılıyor”

Aktaş, günümüzde sebzenin tüketilmediğini aslında sebze tüketildiğinin sanıldığını ifade ederek “Kişiler sebze tükettiğini sanıyorken aslında tüketmiyorlar çünkü sebzeyi o kadar çok pişiriyorlar ki sebzenin içinde bulunan vitaminin özelliği kaybolmuş hale geliyor” diyerek biraz daha çiğ sebze tüketilmesinin ve her sofrada mutlaka ama mutlaka salata olması gerektiğini vurgularken bir diğer problemin ise şehrimizde renkli beslenmenin yapılmayarak tek bir ürünle tek düze bir beslenme şeklinin olduğunu söyledi.