Kış aylarında sığırlarda en çok görülen hastalıklar nelerdir?

Havaların soğuması Erzurum’da kışın habercisi olmaya başladı. Besiciler önlemlerini almaya başladı mı? Besicilerin kış aylarında yapması gerekenler nelerdir? Veteriner hekimler açıklıyor…

Tarih: 10.09.2023 17:10 Güncelleme: 10.09.2023 17:10
Kış aylarında sığırlarda en çok görülen hastalıklar nelerdir?

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Yaz ayları boyunca Şap hastalığıyla mücadele eden besicilerin birçok hayvanı telef oldu. Hastalığın etkileri Doğu Anadolu’nun çoğu yerinde olduğu gibi Erzurum’da da devam ediyor. 

“SAT-2” adı verilen, şap hastalığının Türkiye’de uzun yıllardır görülmeyen bir türünün besicilik sektörünü çok fazla zarara uğrattığını ifade eden Veteriner Hekim Baran Kaya, besicilere tavsiyeler de bulundu. Kaya, kış aylarında sığırların aşılarının ihmal edilmemesi gerektiğini ifade ederken kışın en çok görülen hastalığın akciğer kaynaklı enfeksiyonlar olduğunu söyledi. 

Kaya, “Bu sene çok şehrimizde çok ciddi bir şap hastalığı görüldü. Uzun yıllardır Türkiye’de görülmeyen ‘SAT-2 adı verdiğimiz bir tür olarak karşımıza çıktı. Bunun için devlet bir çeşit aşı üretti ancak bir etkisi olmadı. Bu şap hastalığının etkileri hâlâ devam ediyor, hayvancılık sektörü pandemi süreci gibi bir yıl yaşadı diyebiliriz. Kış doğru vatandaşların yapması gereken birincil öncelik parazite mücadelesi, koruyucu aşıların tamamlanmasıdır. Kışın hayvanlarda en çok rastladığımız hastalıkta akciğer kaynaklı enfeksiyonlardır. Bunun nedeni de hayvanlar kapalı alanda olmasıdır, tabi bu zorunludur çünkü memleketimiz bilindiği üzere soğuk bir memlekettir. 

“Olaylar dışarıdan görüldüğü gibi değildir”

Erzurum’da ki mevcut sığır piyasasına da değinen Veteriner Baran Kaya, sığırların pahalı olmasının kırmızı etin fiyatlarına da etki ettiğini ve bunun nedenini de yem fiyatlarının günden güne yükselmesine bağladı. 

“Hayvancılıkta şöyle bir durumda vardır. Şu an sığır fiyatları çok pahalıdır buna bağlı olarak da kırmızı etin de fiyatı günden güne artmaktadır. Bunun en büyük nedenlerinden birisi de hayvan yemlerinin çok pahalı olmasıdır. Olaylar dışarıdan görüldüğü gibi değildir. Yetiştirici de yaptığı satışlardan para kazanmıyor. Hayvancılıkta girdi maliyetleri de çok yükseldi, veteriner maliyeti gibi daha birçok maliyet yükselmiş durumdadır.”