KIŞ MEVSİMİNE GEÇMEDEN ÖNCE TÜKETİLMESİ GEREKEN ÇAYLAR

Solunum problemlerine iyi gelen bitkiler nelerdir?

Tarih: 31.08.2023 17:55 Güncelleme: 31.08.2023 20:46
KIŞ MEVSİMİNE GEÇMEDEN ÖNCE TÜKETİLMESİ GEREKEN ÇAYLAR

www.erzurumgunebakıs.com / Halil İbrahim Aktaş

Solunum yolu problemlerine hangi bitkiler iyi gelmektedir? Astım, bronşit, farenjit ve gribe iyi gelen bitkiler hangileri?

Kış mevsimi gelmeden önce ve vatandaşların hastalandığında hangi bitkileri nasıl tüketmesi gerektiği hakkında bilgiler veren aktarcı İsmail Çat, kış mevsimi gelmeden önce ve vatandaşların hastalandığında hangi bitkileri nasıl tüketmesi gerektiğini söyledi.

Zencefilin astım bronşit gibi solunum problemlerine iyi geldiğini bunun dışında da karaciğer yağlanmasına karşı da faydalı olduğunu söyleyen Aktarcı İsmail Çat,  bunun dışında vatandaşlara birkaç bitkinin bulunduğu karışım çaylarını ve dut pekmezi tüketmelerini de tavsiyesinde bulundu. 

İsmail Çat, “Zencefil, öncelikle sağlığımız için oldukça faydalı bir bitkidir. Astım ve bronşit gibi solunum yolu sorunlarına iyi gelir. Ayrıca karaciğer yağlanmasını önlemeye yardımcı olabilir. Zencefilin yaş haliyle de tüketilmelidir. Bu dönemde genellikle taze zencefil sipariş ediyoruz. Batı mutfağında salatalara doğranarak da eklenir. Aynı zamanda zencefil bebek mamalarında da kullanılmaktadır. Havlıcan da mevsimsel geçişlerde vücuda fayda sağlamaktadır. Özellikle soğuk havalarda terlemeler artmaktadır. Terlemeden dolayı da vatandaşlar hastalanmaktadır. Bu gibi durumlarda propolis gibi doğal ürünlerin kullanımı öneriyorum. Kış aylarında özel karışımlar da tüketebiliriz. Zencefil, tarçın, havlıcan ve ıhlamurun karışımı tüketilebilir. Bu karışımlar vücudu destekleyerek grip gibi enfeksiyonlara karşı vücudun direncini yükseltmektedir. Zencefil, tarçın, karanfil, havlıcan ve ıhlamur gibi bitkilerin yanı sıra, keçiboynuzu özü gibi doğal ürünler de kullanılabilir. Ayrıca dut pekmezi de boğaz iltihabına çok iyi gelmektedir. Ebe gümeci ve ada çayının karışımının bronş ve çene altı iltihaplarına iyi gelmektedir. Antibiyotiklere hemen başvurmadan önce bitkisel ürünleri de deneyebilirsiniz. Örneğin, meyan kökü şurubu boğaz iltihaplarına karşı çok etkili olan bir üründür. Kozalak şurubu, propolis ve meyan kökü şurubu gibi ürünler her evde bulunması gereken ürünlerdir. Antibiyotiklere hemen başvurmak yerine bu tür alternatifleri de vatandaşlar düşünebilir. Son olarak, zencefil, tarçın, karanfil, havlıcan ve ıhlamur gibi bitkileri birkaç defa kaynatıp kullanabileceğinizi unutmamanız önemlidir. Aynı zamanda vatandaşlar kilo endişesiyle pekmez tüketmekten çekinmesin. Tortum, İspir, Uzundere, Oltu, Olur gibi ilçelerimizde bol miktarda dut pekmezi üretilmektedir. Vatandaşlarımızın bu bitkisel ürünlere de başvurmalarını tavsiye ediyoruz.”