Kışlık konserve yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Evde sağlıklı diye yapılan konservelerin zehirlenmeye neden olduğu yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıktı. Peki, konserveler ne gibi sağlık sorunlarına neden olur? Uzmanlar açıklıyor.

Tarih: 23.09.2023 17:37 Güncelleme: 23.09.2023 18:18
Kışlık konserve yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş

Konservelerin sağlık açısından herhangi bir risk oluşturmaması için hazırlarken ve saklarken bazı kurallara uymak gerekiyor. 

Uzmanlardan alınan bilgilere göre; mevsiminde alınan sebze ve meyveleri farklı dönemlerde de tüketebilmek için en çok tercih edilen saklama koşullarından biri konserveyken, konserve hazırlıkları yazın ortasında başlayıp sonbahar ortasına kadar sürüyor. Ev yapımı ürünlerin tüketilmesi hem ekonomik hem de sağlıklıdır ancak bunu yaparken dikkatli olmakta fayda var. Çünkü uygun şekilde yapılmayan konserve ürünleri besin zehirlenmesinden ölüme kadar ortaya çıkabilecek bir tablo oluşturabiliyor. Ayrıca, konserveler hazırlanırken besinler yeterli sıcaklıkta pişirilmediğinde besin zehirlenmesine neden olan bakteriler üretme ihtimalleri yüksektir. Aynı zamanda bu bakteriler ses kısıklığına ve nefes darlığına da sebebiyet verir. Erken müdahale edilmediğinde nefes darlığı kas ve sinir hücrelerine zarar vererek felç geçirme oranını artırır. 

Uzmanlar bu durumların yaşanmaması için;

  • Kavanoz ve kapakları 200 derece ısıdaki su da bekletildikten sonra kullanılması
  • Sebzelerin 180 derecede pişirilmesi,
  • Tamamen soğuduktan sonra kavanozlara doldurulması,
  • Havası iyice alındıktan sonra 15-20 derecelik sıcaklıkta muhafaza edilmesi,
  • Konservelerin en fazla 6 ay içerisinde tüketilmesi gerektiği 

konusunda uyarıyor.