KIŞLIK SOBA FİYATLARI 500 TL 

Erzurum’ kışlık soba fiyatları 500TL ile bin 500TL’ den satışa sunuluyor.

Tarih: 12.11.2023 15:18
KIŞLIK SOBA FİYATLARI 500 TL 

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Erzurum’da sobacılık mesleği son demini yaşanırken kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte sobalar tezgâhtaki yerini aldı. Sobalı evde yaşayan vatandaşlar da Sobacıların yolunu tuttu.

Eskisi gibi soba satışlarının olmadığını ifade eden soba satıcısı Ali Ayhan Tüy, sobacılık mesleğinin rağbet görmediğini söyledi.

Tüy,” Kış ayının gelmesiyle birlikte soba satışlarımız da başladı. Soba fiyatları 500TL ile bin 500TL arasında değişen fiyatlar ile satışa sunuyoruz. Erzurum'da şu anda artık soba. Yok, Erzurum davalar, sobacılık daha rağbet görmüyor.  Şehirli zaten doğalgaz tükettiği için onlar tek tük alıyor, biz günde 7-8 tane soba üretiyoruz bize maliyeti yarı yarıya, yarısı da kâr kalıyor. Yani zahmeti çoktur bunlarla çok uğraşıyoruz zahmetli iştir. Geçen sene sattığımız soba 1000, bin 500 adetti bu sene 500 tane ancak gidiyor.  doğalgaz kullanan vatandaşlar da ayrıca nostalji yaşamak için soba ve şömine tarzı ürünler alıyor. Şehir içinde olan kesim bunu çok yapmaya başladı. Aslında doğalgaz sobaya göre çok büyük bir kolaylık ama sobanın verdiği zevki de doğalgaz vermez. Bu göreceli bir kavram, zevk meselesi. Herkes kendi zevkine, yaşam tarzına göre bunu değerlendirmeli. Mesela sobayı haftada 1-2 sefer yakmak zevk verir ama her gün yakmak biraz daha külfet olur. Soba doğalgazdan daha iyi ısıtır ama doğalgaz tüm evi ılık tutarken soba sadece yakıldığı bölümü ılık tutabilir. Şehir içerisinde sobayı nostalji yapmak için kullanıyorlar artıkSon yıllarda doğalgaz kullanımının yaygınlaşması ve doğalgaz altyapısının Erzurum’un birçok mahallesine yapılması ile birlikte nostaljik sobaların kullanımı da sistematik olarak azaldı.”