KİTAP ARTIK BİR LÜKS

Kitap fiyatlarındaki zam satışları düşürdü.

Tarih: 17.01.2024 12:39
KİTAP ARTIK BİR LÜKS

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Bu koşullarda kitap artık bir lüks tüketim haline gelirken öğrenciler artık kitap alamıyor.

Kitap fiyatlarına gelen zamlardan dolayı satışlarda düşüklük yaşandığını ifade eden Yayıncılar,  kitap satış oranlarında yarıya yakın düşüş olduğunu söylediler.

Yayıncılar,” Kitap fiyatlarına gelen zamlardan dolayı satışlarda düşüklük yaşanmaya başladı. Üniversite öğrencileri artık kitap alamıyor, fotokopilere yöneliyor fakat fotokopi fiyatları da yükseldi. Bundan dolayı biz de bu fiyat artışından hiç memnun değiliz. Keşke bu fiyat artışı sadece kâğıtta kalsaydı. Kırtasiye ürünlerinin fiyatları çok yükseldi. Kışın kendini göstermeye başladığı şu günlerde uzayan gecelerin en ruh besleyici dostu olan kitaplar da enflasyondan nasibini aldı. Geçen yıldan bu yana hammadde fiyatlarındaki artışın ithal bağımlılıkla beslenmesi, okulların açıldığı dönemde iyice hissedilirken, son yıllarda bu maliyetlere dayanamayan yayınevlerinin, yerel basılı medyanın da zorlandığı ve hatta kapıya kilit vurduğu da biliniyor. Okuma alışkanlıklarının da teknoloji ve sosyal medya   etkisiyle değişmesi de kitap  satışlarında bir miktar düşüş etkisi yarattığından gelen zamlar bir avuç kalan kitap kurtları için gri bulutlar olarak çöküyor. Üniversite öğrenciler kitap almadığı için biz de iş yapamadığımız için geçinemiyoruz. Asgari ücretle geçinen bir insan bu fiyata nasıl kitap alsın? İnsanlar temel ihtiyaçlarını mı karşılasın kitap mı alsın?”

Üniversite öğrencisi kitaplara sadece bakmakla yetiniyor

Üniversite öğrencileri,” Kitap fiyatlarına geçmişe göre 3-4 kat fazlasıyla artış oldu. Eskiden verdiğimiz parayla 10-15 kitap alabiliyorduk. Şimdi bu parayla kalitesiz ve orijinal olmayan kitaplar alabiliyoruz. Yüksek fiyatlı kitaplara sadece bakmakla yetiniyorum. Kitap alışlarım eskiye göre çok düştü. Kitaplar bize yepyeni dünyaların kapısını açar. Biz bu fiyatlarla, o hayatların kapısını çalmadan geçip gidiyoruz. İnşallah bu kitap fiyatları düşer.”