KİTAPLARA ZAM YOLDA

Kâğıt fiyatlarının bu yıl neredeyse ikiye katlanmasının ardından yayıncılar, kitap fiyat etiketlerinde değişiklik yapma kararı aldı.

Tarih: 27.08.2023 15:42
KİTAPLARA ZAM YOLDA

www.erzurumgunebakis.com / İhsan Kumru 

Kâğıt kırtasiye masraflarının artmasıyla birlikte uzun süredir de krizle mücadele ettiklerini ifade eden yayıncılar,  var olan şartlar karşısında zamlar kaçınılmaz olduğunu söylediler.

Yayıncılar,” Ne yazık ki kitaplara yeni zamlar geliyor. Hem de öyle çok ileri bir tarihte de değil. Döviz kurlarındaki artış devam ederken; buna bağlı ürünlere de zam geliyor. Bu ürünlerden biri de kâğıt. Hammaddenin artması sonucu kitap fiyatları da bir hayli yükseldi. Bilindiği üzere yayınevlerinin en büyük maliyet kalem ve kâğıttır. Kitap fiyatlarına yeni zam göründü. Yayınevleri her ay artan kâğıt fiyatları nedeniyle zor dönemden geçiyor. Vatandaşlar ikinci el piyasasına yönelebilirler. Çünkü maliyetlerdeki artışlar kitaplara da yansıyor. O yüzden sahaf esnafımıza yönelim olacaktır.  Biz de şartlar altında ezilmemek için gelen zamları yansıtmak zorunda kalıyoruz. Çünkü çoğu ürünü sattığımız fiyata alamıyoruz. Alamayınca da sıkıntıya giriyoruz.  Küçük esnafın ayakta kalabilmesi için Perakende Yasası'nın hayata geçirilmesini istiyoruz. Ama boş bir Perakende Yasası istemiyoruz. Zincir marketlerin gıda ve temizlik malzemesi dışındaki ürünlerin satış yapmasının yasaklanmasını istiyoruz. Nasıl ki tarım kooperatif marketlerinde sadece gıda ve temizlik ürünü satılıyorsa diğer marketlerde de böyle olmasını istiyoruz. Döviz kurunda ve maliyetlerde yaşanan en küçük dalgalanma kitap fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Dövize endeksli bu ürünün fiyatının artması ve doların yükselmesi, giderlerin katlanmasına neden oldu. Zaten zor geçinen öğrenciler, bu fiyatlar karşısında çaresiz kaldılar. Yükselen döviz kurları ve enflasyon nedeniyle pek çok üründe fiyatlar arttı. Farklı gider kalemleri olan yayıncılarda da durum farklı değil. Türkiye'deki yayıncılar döviz kurlarıyla mücadele ediyor.”