KOÇAK’TAN AHİ HAFTASI MESAJI

Erzurum Kuyumcular Odası Başkanı Özkan Koçak, Ahilik Haftası nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Tarih: 15.09.2023 19:26 Güncelleme: 15.09.2023 19:29
KOÇAK’TAN AHİ HAFTASI MESAJI

   www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU    

Ahilik, kültür ve medeniyetinin en önemli sembollerinden biri olduğunu ifade eden Erzurum Kuyumcular Odası Başkanı Özkan Koçak, birliğin, beraberliğin, dayanışmanın, paylaşmanın yapıtaşlarından olduğunu söyledi.

Bize gelen Bizdendir..

 Koçak,”  Ahilik, kültür ve medeniyetimizin en önemli sembollerindendir. Birliğin, beraberliğin, dayanışmanın, paylaşmanın yapıtaşlarındandır.  Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir. İyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği, ticaret ile ahlakı buluşturan bir hayat düsturu olan ahilik, milli şuuru ve gücünü dayanışmasından alan yapısı ile dünyada benzeri bulunmayan bir kültür ve medeniyet hazinesidir. Milli birlik ve beraberliğimizin her zaman en büyük teminatlarından birisi olan ahilik kültürü, ticareti düzenleyen ve bu alanlarda faaliyet gösteren esnaf teşkilatımız başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlar için önemli bir rehber niteliğindedir. 

Ahilik özel bir kültürün eseridir

Selçuklu’dan günümüze kadar uzanan ahilik geleneği iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverlik gibi toplumsal değerlerimizin yanı sıra Anadolu’daki varlığı bin yıla dayanan meslek etiği ve çalışma disiplini oluşturan çok özel bir kültürümüzdür. Ahilik, sanat ve meslek yönüyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken, ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel niteliklerini belirlemiştir. Milli kimliğimizi oluşturan değerlerden biri olduğu gibi, geleneğinde mesleki eğitimin yanında sosyal, kültürel ve ahlaki bilgilerle desteklenerek koruyucu değerler meydana getirmiş, ahilik teşkilatı kurucusu ahi Evran Veli’nin ticaret ahlakına, dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeleri, günümüzde de bizlere yol göstermiştir. 

Ahi, diline beline eline sahip olacak

Ülke menfaatlerini koruyarak toplum huzurunun sağlanmasına yardımcı olmuşlardır. Ticari hayatımızın temelinde yer alan bu kültür ile kardeşlik, birlik, beraberlik ve dayanışma duygularımız yeniden pekişmektedir.  Geçmişten günümüze birlik ve dayanışmamızı sağlayan en önemli unsurlardan biri olan ahilik kültürüne içinde bulunduğumuz ekonomik süreçte ne denli ihtiyaç duyduğumuzu bir kez daha anlamaktayız. Ahi, diline, eline, beline sahip olacaksın der. Sabahleyin gelip siftah etmişsen, yan komşun siftah etmemişse gelen müşteriyi ona yönlendireceksin, onun da siftah etmesini sağlayacaksın, paylaşacaksın. Elindekini paylaşacaksın, cebindekini paylaşacaksın. Her şeyden önce insan öz değerine layık olmaya çalışacaksın.

Esnaf kişilik sahibi olmalı

 ‘Önemli olan kişilik sahibi olmak, toplumda sevilen insan olmak, toplumca beğeni kazanan insan olmak’ bunlar Ahi’nin sözleridir. Emek ve alın terini vatanseverlik duygularıyla birleştiren esnaf ve meslek kuruluşlarının ahilik haftasını yürekten kutluyor, bu vesileyle birlik ve beraberlik duygusunun büyüyerek devam etmesini temenni ediyoruz. “