KÖMÜRÜN TONU 12 BİN TL

Vatandaş yükselen kömür fiyatlarından dolayı artık kömür alamıyor.

Tarih: 06.10.2023 18:21
KÖMÜRÜN TONU 12 BİN TL

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Kömürün tonun 12 bin TL’ye yükseldiğini ifade eden Kömür işletmecisi Faruk Eslek, kömür fiyatlarının pahalı olmasından ötürü vatandaşların alamadığını söyledi.

Eslek,” Kömür fiyatlarının yükselmesiyle kömür satışlarında önemli derecede düşüklük yaşanıyor. Zaten eskisi gibi kömür alanda pek alan yok da ilçelerden işte köylerden gelip alıyorlar. Tabii kaliteli birinci sınıf kömürün tonu 12bin TL 2’inci kalite kömürlerinde 7bin 500TL’ ye yükseldi. Şuanda bu şekilde devam ediyor. Çuval olarak zaten şey edilmiyor. Kimse etmiyor, almıyor. Yarım kilo, bir ton, iki yüz elli kilo. Bu civarda alıyorlar. Çuval olarak zaten tane işi satılmıyor anlatabildim mi? İşte ilk köyler, ilçeler, şehir merkezine pek satış yok. Çünkü doğalgaz geldiğinden dolayı şehir merkezinde kömür satışı pek fazla olmuyor Peki şu anda kömür işletmecilerine de herhalde bir şey oldu. Yani bu kömür satışı olmadığı için oldu. Oldu. Az kaldı zaten kömürcü olarak. Pek fazla yok yok. Yani parmak sayısını geçmiyor.”

Vatandaş kışın tezek yakacak

“Vatandaş doğalgaz, elektrik faturalarına bakmaya korkar hale geldi. Her ay fiyatların artmasından dert yanıyor.   Bu yıl kış sert geçerse vatandaş yandı. Büyük kentlerde doğalgaz faturası, dar gelirlileri de kömür faturası çarpacak. Vatandaş kışın tezek yakacak hale düşürmek üzereler.  Bu yıl kömür fiyatları geçen yılla göre akaryakıttan dolayı çok olmasa da biraz fark vardır. Bu yıl artan maliyetlere göre kömür fiyatları uygundur. Odun fiyatları geçen yılla göre biraz daha fark vardır. Odun kömüre göre daha çok artış gösterdi. Odun fiyatlarına ileriye dönük zam yapılmayacağını öngörüyoruz. Çünkü vatandaşlar ileriye dönük yeterli miktarda odun temin edebilecektir. Yurtdışından kömür pahalı geldiği için de ülkemizde kömür fiyatları büyük ölçüde zamlandı. Kömür fiyatlarını söylediğimiz müşterilerimiz de zamları bizlerin yaptığını zannediyor. Bizim kömürden karımız belli ürün bize kaça geliyorsa onun üzerinden küçük bir kar payı ile satışa sunmaktayız.”