Konfeksiyoncuların umudu tükeniyor

Erzurum Konfeksiyoncular ve İmalatçılar Odası Başkanı Fuat Yılmaz, Erzurum´da konfeksiyonculuk sektöründe artık imalatın durma noktasına geldiğini belirterek, ?sektörün eski günlerine geri dönmesi noktasında umudumuz tükeniyor? dedi.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Konfeksiyoncuların umudu tükeniyor

2005-2006 yıllarında Erzurum´da 70´in üzerinde imalatçı varken bu gün ise sade birkaç tane kaldı. Kalan bu imalatçılarda çalışan sayısı da sadece 2 kişiyle sınırlı. Konfeksiyoncular ve İmalatçılar Odası Başkanı Fuat Yılmaz, Konfeksiyon ve imalatçılık mesleğinin önünün açılması noktasında umutlarının tükenme noktasında olduğunu belirtti.

Özellikle 2015 yılından beri esnaflar için iyi geçmediğini belirten Yılmaz, ?2015- 2016 yılları beklentilerimizin çok altında geçti. Bunların en büyük sebepleri seçimler, terör olayları, darbe girişimi dış ilişkilerden yaşanan olaylar sonucu oluşan ekonomik hareketler. Son yıllardaki olaylardan tuhafiyeci esnafı çok olumsuz yönde etkiledi. 2015 ve 2016 yılı tuhafiyeci ve tekstil esnafı için boşa geçti.? dedi.

GİTGİDE YOK OLAN MESLEK İMALATÇILIK

Son 10 yılda 60´ın üzerinde konfeksiyon imalatçısının kepenk kapattığını ifade eden Akbaş, ?Bu kötü gidişatta son 10 yılda odamıza kayıtlı 70 civarında esnafımız vardı. Şu anda ki esnaf sayımız ise bir kaç civarına düşmüştür. Kapatan ve açan esnaf birbiriyle eş değer seviyedeydi. Ama artık hiç yeni açan olmuyor. Bu da esnafın bu aralarda çok kötü durumda olduğunu gösteriyor. Geride kalan esnafta işleri küçülttü. 2 kişiyle iş yapmaya çalışıyoruz. Sadece yüzde 50 düşük kapasiteyle çalışıyoruz. İmalatçılar olarak önemli sorunlarımız var. Bu sorunlarımız git gide her geçen gün artıyor. KUDAKA VE KOSGEB imalatçılara yönelik projeler hazırlayarak bizleri desteklemesini istiyoruz. Anacak bu desteklemeler sadece makine departmanıyla kapalı kalmamalı. Bu projeler hammaddeyi de desteklemelidir. Erzurum´da durum her geçen gün kötüye gidiyor. İmalatçı sektör dükkân kapatıyorsa; çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor demektir. Üretimin desteklenmesi için herkes üzerine düşeni yapabilmelidir. Teşvik yasası bu konuda önemli bir yere sahip. Bu konuda ki düzenlemeler yatırımı ve üretimi artıracak nitelikte olmalıdır. Tekstil sektörü ayakta kalma mücadelesi veriyor Tekstil sektörünün sorunları bitmediği gibi artarak devam ediyor. Tekstil sektörü can çekişiyor.? şeklinde konuştu.

Muhammed COŞKUN