KONTROLSÜZ KAPI AÇMAK KAZALARA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Kapısı açık araçlar yayalar ve motosiklet araç sürücüleri için tehlike saçıyor.

Tarih: 20.04.2024 10:56
KONTROLSÜZ KAPI AÇMAK KAZALARA DAVETİYE ÇIKARIYOR

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Sokak kenarında aracınızı durdurduğunuzda otomobilinizden inerken ya da aracınıza binerken dikkatli olmanızda yarar var. Aracınızın kapısını açtığınızda arkadan gelen birisi kapınıza çarparsa suçlu genelde sizsiniz.

Kontrolsüz kapı açanların kazaya sebebiyet verdiğini ifade eden uzamanlar, kapı açma kazaları en yaygın kazalar arasında yer aldığını söylediler.

Otomobilden inerken aracın kapısını nasıl açtığımıza pek kafa yormayız. Çocukken belki babanız bazen seslenir, “araç geliyor mu kontrol et” diye. Yetişkinlikte de pek kafayı takmayız, kapıya elimizi atar, savurur ve ineriz. Ama bisiklet kullanımının yaygın olduğu ülkelerde aniden açılan kapıya çarpan bisikletçi sayısı hiç de az değildir. Türkiye’de ise bu oran biraz daha fazla olsa gerek.   Kapı açma kazalarının yaralanmaya neden olan en yaygın bisiklet ve araç kazaları arasında yer alıyor.  Bir aracın kapısını açmak, açık bırakmak veya diğer yolu kullananları tehlikeye atmayacağından emin olmadan araçtan inmek yasaktır. Geçen herhangi bir araç aynı zamanda ihmalkâr bir şekilde açılmış veya açık bırakılmış bir kapıya çarpabilir, hasar verebilir, dışarı çıkan sürücü veya yolcuyu yaralayabilir, öldürebilir.  Trafik bisikleti, motosikleti eğitim programları bisikletçilere ve motorculara güvenli bölgede veya gidonun ucundan ölçüldüğünde kapı bölgesinin oldukça dışında seyahat şeridinde sürüş yapmayı öğretir. Şehir planlamacıları genellikle kapı açılma bölgesinde boyalı bisiklet, motosiklet şeritleri çizdiğinden, birçok bisiklet ve motosiklet güvenliği savunucusu bisikletçilere, motorculara yine de araba kapılarından güvenli bir mesafeyi korumalarını ve bunu yaparken bu tür işaretler göz ardı edilmemelidir"