Konut Fiyatları Nasıl Düşer?

Erzurum’da vatandaşlar, Türkiye’de son zamanlarda satılık konut ve kiralık daire fiyatlarının çok yükselmesine vatandaşlar çözüm önerilerini sundular.

Tarih: 24.09.2023 18:36
Konut Fiyatları Nasıl Düşer?

www.erzurumgunebakis.com / Halil İbrahim AKTAŞ 

Erzurum’da vatandaşlara kira ve satılık konut fiyatlarının son birkaç yılda çok hızlı bir şekilde yükselmesinin nedenleri ve bunun önüne nasıl geçilebileceği üzerine fikirleri alındı.

Vatandaşlar, “Türkiye genelinde gayrimenkul fiyatlarının ve kiralık daire fiyatlarının artışına herhangi bir kimsenin ya da bir kurumun önüne geçebileceği bir durum yok. Cebimizdeki paranın kıymeti de son zamanlarda pula dönüştü. Enflasyon insanların kazandığı paranın değerini bitiriyor. Bu durumun da konut fiyatlarına güç yetmemesine sebep oluyor.” 

100 TL’nin Gerçek Değeri 5-10 TL

“Şu anda aldığımız her ürün cebimizden çıkan paraya bakıyor ya cebimizden çıkan bir 100 TL, gerçekteki kıymetinin 5-10 TL olduğunu düşünüyorum. Ekonomik durum olarak berbat durumda mıyız? Evet berbat durumdayız. Kiralık ve satıştaki fiyatların artmasındaki en büyük nedenlerinden birisi de birçok müteahhidin projelerini hayata geçirmemeleri veya geçirememelerinden oldu. Yılbaşından önce elinde arsası, projesi olan birçok müteahhidin, zam gelir mi? Genel Seçim’de acaba iktidar değişir mi? Diyerek beklemeleri de şu andaki pahalılıkta büyük bir payı var. Çoğu kişi böyle bekleyince inşaat sektöründe arz-talep dengesinde bir dengesizlik oluştu. Arz, talebi karşılayamadı. Bir de 2023 Şubat ayında 11 ilimizin yıkıldığı bir deprem yaşadık. Bu depremde de depremzedeler hemen hemen Türkiye’nin bütün illerine göç ettiler. O bölgedeki insanlarımız başka illere göç edip evleri kiralamaları ile piyasada kiralık ve satılık konutlarda büyük bir sıkıntı yaşandı. Deprem sonrası yanlış bilmiyorsam birçok TOKİ inşaatı 1 yıl ertelendi, bu ertelenme de mevcut talep karşısında arzın yetersiz kalmasında başka bir etken oldu.” 

Sıfır Boş Daireler Bekletiliyor

“Bir de bazı müteahhitlerin inşaatlar yapıp tamamlayıp 1-2 yıl bekletip, daha sonra daha pahalıya satıp büyük kazançlar sağlamak istemelerinden oldu. Bakıyorsun 20 tane 7-8 katlı bina yapılmış. Her katta 4 daire var. Yaklaşık 500-600 civarı yeni daire var. Ancak inşaat bitmesine rağmen boş daireler daha büyük kazançlar elde etmek için bekletildiğini görüyoruz. Yetkililerin tamamlanmak üzereyken ertelenen inşaatları bence ivedilikle tekrar başlatması ve eskisinden daha hızlı bir şekilde tamamlaması gerektiğini düşünüyorum. Hâl böyle olunca buradaki ihtiyaç da karşılanamıyor. Zaten birçok depremzede başka illere gittiler. Depremzedeler böyle olunca gittikleri yerde de mağdur oluyor. Hem depremzede vatandaşlarımızın, hem de deprem dışında bulunan illerde yaşayan vatandaşların daha fazla mağduriyet yaşamaması için bitmek üzere olan inşaatların erteleme kararı iptal edilip, bu inşaatların hızlıca tamamlanıp vatandaşların kullanımına sunulmalıdır. Bunun dışında yetkililer, piyasada bulunan fırsatçıları da belirleyip, sıfır daireleri 1-2 yıl bekletip daha yüksek fiyatlara satmaya çalışanları da tespit edip caydırıcı cezalar yazmalıdır. Belli bir meblağ üstünde konut alan yabancılara vatandaşlık verilmesi de konut fiyatlarının yükselmesine sebep olmaktadır. Bu uygulamadan da süratle vazgeçilmelidir. Kendi vatandaşımız kira fiyatlarının, satılık konut fiyatlarının altında ezilirken böyle bir uygulama da büyük bir yanlıştır.”