KONUT SATIŞLARI BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI

Konut satışları 2023 ve 2024 yıllarında beklentilerin altında kalırken konut kredi faizlerinin yüksek olması hem vatandaşı hem ise emlakçıları zor duruma soktu.

Tarih: 25.11.2023 14:39
KONUT SATIŞLARI BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan KUMRU

Geçmiş yıllara göre konut satışlarında önemli derecede düşüklük yaşandığını ifade eden Emlak işletmecisi Cengiz Yurttaş, emlak sektörünün pandemi döneminde ciddi manada sıkıntı yaşadığını söyledi.

Yurttaş,” Konut satışlarımızda bu yıl geçen yıla oranla bakıldığı zaman önemli derecede düşüklük yaşandı. Bunun nedeni ise konut kredi faizlerinin yüksek olması ve ev fiyatlarının artmasından kaynaklanıyor.  Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın çoğu ekonomik daire arıyor. Bütçesi düşük olan yatırımcımız ekonomik daire arıyor onun için iyi bir sitede, iyi konumda ve lokasyonda doğru bir daire olduğu zaman çok fazla paraya bakmıyor. Orta segment te daire satışı çok etkili değil. Konut fiyatların enflasyonun üzerinde artıyor fakat konut satışları da düşüyor, çünkü gerçek fiyatlar bu fiyatlar değil ilanlarda ki fiyatlar gerçekliği yansıtmıyor piyasada bu fiyatlar üzerinden alıcı yok. İlan sayıları arttı fakat satışlar geriledi. Kira oranlarındaki sınırlamadan dolayı konut satışları da alıcısını bulamıyor. Bu durumun en büyük sebeplerden birisi kira amortisman süreleri çok yükselmiş olması. Çünkü eski kiracıların kiraları güncel kiralara göre çok düşük kaldı alıcılarda içerisinde kiracı olan vatandaşlar daireleri almak istemiyorlar. Kira sınırlaması dengelemesi yapılmaz ise konut satışı olmadığı sürece de fiyatlar artış göstermez. İlan sitelerine getirilen yeni düzenleme sayesinde balon fiyatlar oluşan kopuk biraz temizlenecek ve fiyatlarda bir dengeleme olacaktır. Yani düşmese bile aynı fiyat üzerinden bir süre devam eder daha sonra piyasa dengelendiği zaman kira rakamları da düzene girdiği zaman fiyatlar o zaman yükselişe geçer. Emlakçılar olarak konut satışlarındaki düşüklük bizi zor duruma soktu.”