KONUT SATIŞLARI DİBE VURDU

Erzurum kent merkezinde daire satış fiyatları ve kiralık daire fiyatları vatandaşları bezdirirken, satılık daire fiyatları krediler olmamasına rağmen küçük küçük artmaya devam ediyor.

Tarih: 09.04.2024 12:14 Güncelleme: 09.04.2024 12:15
KONUT SATIŞLARI DİBE VURDU

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Kredi faizlerinin yüksek olmasından hem emlakçılar hemde vatandaşlar şikâyetçi. Konuta yatırım yapmak isteyen vatandaşlar kredi faiz oranlarının düşürülmesini bekliyor. Kredi faiz oranlarının aşağı çekilmesi halinde konut satışlarında hızlı bir yükseliş bekleniyor. Talebin bir hayli düştüğü bu dönemde mülk sahipleri ev satamamaktan, vatandaşlar ise alamamaktan dert yanıyor. 

Talebin bir hayli düştüğü bu dönemde mülk sahipleri ev satamamaktan, vatandaşlar ise alamamaktan dert yanıyor.   Hal böyle olunca nakitteki insanlar, kiracıyla uğraşmaktansa parasını faizde tutuyor. Ya da talip olduğu bir mülke ederinden daha düşük bir miktar teklif ediyor.  

Ramazan ayında konut satışlarının dibe vurduğunu ifade eden sektör temsilcileri, eski evlerin bile kiraları çok yükseldiğini söylediler.

Sektör temsilcileri,” Erzurum’da çivi çakılmıyor. Müteahhitler de ellerindeki dairelerin fiyatlarını istedikleri gibi belirliyorlar. Satış olmasa bile ileride fiyatının artacağını bildikleri için ellerindekini satmak istemiyorlar. Eski evlerin bile kiraları çok yükseldi. Kırsal kesimlerden arsa alıp prefabrik veya çelik konstrüksiyon evler inşa ettirmeye yöneldiler. Bir diğer sebep ise bankaların konut kredisinde kısıtlamaya gitmesi oldu. Ayrıca girdi maliyeti de yükseldi.  Yani maliyet arttı, fiyatlar yükseldi, bankalar konut kredisini kısıtladılar. Hal böyle olunca satışlar düştü.   Her yıl ramazan dönemine denk gelen aylarda, konut alma kiralama kararlarının ertelenmesi sebebiyle, konut aramalarında yüzde 20 oranında azalma görüyoruz. Konut arayanlara yönelik gerçekleştirdiğimiz ankete göre kullanıcıların yarısı ramazan ayında ev aramayı zor buluyor, kullanıcıların yaklaşık yarısı ise işlem yapmak için bayram sonrasını bekliyor. İnsanlar artık konut almak istemiyor.”