Köpek Saldırısına Uğrayanlara Tazminat ve Şikâyet Hakkı

Sokakta büyüyen veya Sahipleri tarafından terk edilen sokak hayvanları hayatlarını idame ettirmek için son derece tehlikeli hal alarak insanlara zarar verebiliyorken, saldırıya uğrayan kişilere ise Tazminat ve Şikâyet Hakkı doğuyo

Tarih: 25.01.2024 11:57
Köpek Saldırısına Uğrayanlara Tazminat ve Şikâyet Hakkı

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Şehrimizde de sayıca fazla olan ve üstüne bir de kış şartları nedeniyle yaşamları zorlaşan sokak hayvanları karınları aç bir şekilde soğuğa direnerek hayatlarını idame ettirmeye çalışıyorken, insanlara zarar vermesi durumunda saldırıya maruz kalan mağdur kişinin yaşadığı talihsiz olaydan ötürü kişilerin maddi ve manevi tazminat davası açma gibi hukuki hakları doğduğunu ifade eden Avukat Serhat Ay, geçtiğimiz günlerde Erzurum’un Tekman İlçesinde okuldan dönerken sahipsiz 10 köpeğin saldırısına uğrayarak ölümden dönen kız çocuğunun babasının sorumlulardan şikayetçi olacağını dile getirmesi üzerinden yola çıkarak bu gibi durumlarda saldırıya uğrayan kişilerin Tazminat ve Şikâyet Hakkı doğduğunu açıkladı. 

Peki köpek saldırılarında sorumlu kim? 

Konuşmasına, mevzuatta yer alan düzenlemelerin sadece köpekleri değil genel olarak tüm hayvanları kapsamına aldığını belirterek başlayan Serhat ay, davada husumetin yöneleceği kişi, köpeğin sahipli olup olmamasına göre farklılık gösterdiğini dile getirirken, somut duruma göre idare, hukuki açıdan sorumluluğu açıkladı.

Sahipsiz hayvanların korunması kimin sorumluluğundadır?

Türk Ceza Hukuku’nun 67. Maddesi gereğince köpek saldırılarında, hayvanın bakımını ve yönetimini sürekli veya geçici olarak üstlenen kişilerin, hayvanın verdiği zararı gidermekle yükümlü olduğunun altını çizen Ay, “Sahipsiz hayvanların, başta köpekler olmak üzere, korunması, bakım ve gözetimi, saldırgan olanların eğitilmesi ve sahiplendirilmesi, hayvan bakımevlerinin kurulması vb. birtakım görev ve sorumlulukların valiliklere, büyükşehir ve ilçe belediyelerine ait olması nedeniyle, kamu idarelerinin yapmakla yükümlü bulundukları hizmetleri gereği gibi ifa etmekle beraber bu hizmetin işleyişini sürekli olarak kontrol etmek ve hizmetin yürütülmesi sırasında alması gereken gerekli önlemlerin idarece yerine getirilmemesi nedeniyle, hizmetin kötü veya geç işlemesi ya da gereği gibi işlememesi sonucunda bir zarara sebebiyet verilmiş olması, idareye hizmet kusuru nedeniyle meydana gelen maddi veya manevi zararları tazmin sorumluluğu yükleyeceği kanaatindedir” söylemlerinde bulundu. 

“Zarar gören kişi zararının giderilmesini isteyebilecektir”

Ay, “Sahipsiz köpek saldırısı durumunda zarar gören kişi, köpeğin bakımını ve yönetimini üstelenen bir kişi olmasa da bazı koşullarda yine zararının giderilmesini isteyebilecektir. Bu durumda talep ilgili idareye, yani duruma göre belediye ya da valiliğe yönlendirilebilir. Fakat idarenin her durumda zararı giderme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Zira borçlar hukukunda öngörülen kusursuz sorumluluk hali idare hukukuna bu durumda yansımaz. Örnek verecek olduğumuzda bahçeye ekilen bitkilerin sahipsiz köpekler tarafından eşelenerek harap edilmesi durumunda çoğu zaman idare sorumlu tutulamazken, sorumluluk esas olarak, idarenin kamu hukukunun yüklediği yükümlülüklere aykırı kusurlu davranışları sonucunda zarar oluşması halinde doğacaktır” diye konuştu.

Köpek saldırılarında kişiye tazmin hakkı nasıl doğar?

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu m.6/4 hükmü gereğince “Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır.” İbaresini vurgulayan Serhat Ay, Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği m. 7′ye de değinerek, belediyenin görevlerinden birisi olarak “Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması, kısırlaştırılması, aşılanması, gerekli tıbbî bakımlarının yapılması ve işaretlenmesi, alındığı ortama geri bırakılması, sahiplendirilenlerinin kayıt altına alınması” gibi sorumluluklarının olduğunu belirtirken   aynı yönetmeliğin 5. maddesinde ise Valilik bünyesinde bulunan İl Çevre ve Orman Müdürlüklerine yüklenen “Yerel hayvan koruma görevlileri ve gönüllü kuruluşlar ile işbirliği yaparak sahipsiz hayvanların kontrolü gibi görevlerin takip edilmesi gerekiyorken hizmet kusuru oluşan durumlarda kişilerin tazmin hakkı doğduğunu açıkladı.