KORONA VİRÜS İLE İMANLI MÜCADELE KİTABI!

Atatürk Üniversitesi Kovid-19 ve Dini Başa Çıkma Uygulamalı Çalışma Yayımlandı!

Tarih: 07.12.2021 18:21
KORONA VİRÜS İLE İMANLI MÜCADELE KİTABI!

Sinan AYDIN

Erzurum Atatürk Üniversitesi; 172 sayfadan oluşan, ‘Kovid-19 ve Dini Başa Çıkma Yalnızlık, Umutsuzluk, Hayatın Anlamı ve Kader Algısı Uygulamalı Çalışma’ e-kitabını,  https://ekitap.atauni.edu.tr  adresinde yayımladı. Atatürk Üniversitesinin köklü fakülteleri arasında yer alan ve mezunları ile birçok önemli alanda temsil edilen İlahiyat Fakültesi, bir ilke imza atmıştı. Atatürk Üniversitesi BAP Koordinasyon Birimi desteğiyle, İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Muhammed Kızılgeçit’in yürütücülüğünde gerçekleştirilen SSCI’li makale, “COVID19 Sürecinde Yaşlılarda Ruh Sağlığı ve Dini Başa Çıkma: Uygulamalı Bir Model Geliştirilmesi ve Etkililiğinin Test Edilmesi” isimli BAP projesinden üretildi.

DİNÎ AÇIDAN DESTEK SUNUMU

Proje kapsamında; yalnızlık, umutsuzluk, hayatta anlam ve kader algısı gibi değişkenler bağlamında Covid-19 salgın sürecinden en çok 60 yaş ve üzeri bireylerin etkilendiği tespit edildi. Sonrasında 60 yaş ve üzeri katılımcılara, ilgili değişkenler kapsamında salgınla baş edebilmede dinî açıdan destek sunumu gerçekleştirildi. Bir model ortaya koyma hedefiyle halen sürdürülen çalışmanın süreç dâhilinde elde edilen verilerinden Journal of Religion and Health dergisinde “Meaning in Life, Religious Coping, and Loneliness During the Coronavirus Health Crisis in Turkey” adında makale yayımlandı.

MAKALEDE COVİD-19 SALGININ ETKİLERİ İNCELENDİ

Aralık 2019’dan bu yana Covid-19 salgınının ciddi şekilde ruh sağlığı sorunlarına neden olduğuna ve sonuç olarak nüfusun çoğunluğunun virüsten olumsuz yönde etkilendiğine dikkat çekilen makalede ayrıca hayattaki anlamın yalnızlıkla ilişkisi ve dini başa çıkma stratejilerinin bu ilişkilere ne ölçüde etki ettiği incelendi. Yapılan bu araştırmada Türkiye genelinden seçilmiş 872 yetişkin (242 erkek ve 630 kadın) örneklem olarak alındı. Hayatta anlam, daha olumlu dini başa çıkma ile daha az olumsuz dini başa çıkma ve yalnızlıkla ilişkilendirildi. Olumlu dini başa çıkma daha az yalnızlıkla ilişkilendirilirken, olumsuz dini başa çıkma daha fazla yalnızlıkla ilişkilendirildi. Dinsel başa çıkma stratejileri, yaşamdaki anlamın yalnızlık üzerindeki etkisine aracılık etti. Bu bulgular, kısmen artan olumlu dini başa çıkma stratejileri ve azalan olumsuz başa çıkma stratejileri nedeniyle yaşamda daha büyük anlamın daha az yalnızlıkla bağlantılı olabileceğini gösteriyor.

ÜNİVERSİTE KİTABI YAYIMLADI

Atatürk Üniversitesi; 172 sayfadan oluşan, ‘Kovid-19 ve Dini Başa Çıkma Yalnızlık, Umutsuzluk, Hayatın Anlamı ve Kader Algısı Uygulamalı Çalışma’ e-kitabı,  https://ekitap.atauni.edu.tr  adresinde yayımladı. Doç Dr. Muhammed Kızılgeçit, Doç. Dr. İsmail Seçer, Doç. Dr. Murat Yıldırım, Dr. Öğr. Üyesi Fuat Karabulut, Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Dağcı, Dr. Öğr. Üyesi N. Yasemin Angın, Arş. Gör. Dr. M. Enes Vural, Arş. Gör. Nurun Nisa Bayram ve Murat Çinici’nin yazar listesinde yer aldığı kitabın ön sözünde; “Koronaviürüs ( Kovid-19) salgını, insanların günlük yaşamında birçok değişikliği beraberinde getirmektedir. İnsanları evde kalmak zorunda bırakarak sosyal çevresinden uzaklaştırmalarına neden olan kürsel ölçekli bu pandemik durum, sosyal varlkık olan insanda psiko-sosyal uyum sorunları çıkarmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı ise koronavirüs (Kovid-19) salgın sürecinde  bireylerin yalnızlık düzeyi, umutsuzluk düzeyi, hayata anlam ve kader algılarını betimleyerek bu eksende bir dini başa çıkma modeli geliştirmek ve geliştirilen modelin uygulanmasıyla bireylerin koronavirüs (Kovid-19)  sürecinde yaşadıkları olumsuzluklarla başa çıkmalarını dini argümanlarla açıklamaktır.” ifadelerine yer veriliyor.