Korsan Galericiler Otomotiv Sektörüne Büyük Darbe Vuruyor

.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Korsan Galericiler Otomotiv Sektörüne Büyük Darbe Vuruyor

 

Erzurum Oto Galericiler Sitesi Yönetim ve Galericiler Dayanışma Dernek Başkanı Kerem Han Öztürk ile bir araya geldik. Önceleri tırcılık mesleği ile uğraşan, daha sonra 1997 yılında ticaret hayatına atılan Kerem Han Öztürk, 2007 yılından beri galericilik yapıyor. Öztürk ile galericilerin yaşadığı sıkıntılardan ve korsan galericilerden, yeni duyurulan yerli araç TOGG´a kadar birçok konuya değindik.

Bu sektörde yaşanılan genel zorluklardan bahseder misiniz?

Galericiler olarak en büyük sıkıntımız, araba satımlarının internet piyasası ile gerçekleştirilmesi ve korsan galericilerin sosyal medya üzerinden satış yapmaları diyebilirim. Ayrıca devlete hiçbir vergi ödemeden tamamen el altından satış yapılması bizim piyasamızı da alt üst ediyor. Herhangi bir şekilde vergiden sorumlu olmadıkları için piyasa içinde büyük sorun yaratıyorlar.

Biz burada galerici esnafı olarak vergi ve tabela parası ödüyoruz. Sosyal medya satış sitelerine bizim en kötü esnafımız 1500 lira ödüyor. Biz bu işi usulüne göre yapıyoruz, dışarıdan satış yapan bir şahıs bizim gibi faturalı satış yapamaz ve aracı alan kişi daha sonrasında herhangi bir sorun ile karşılaştığında kendisine muhatap bulamaz.

Bunun yanında bizim en çok sıkıntı çektiğimiz konulardan biri ise uçak bileti fiyatları. Erzurum galericiler sitesi olarak uçak bileti fiyatlarının pahalı olması nedeniyle alıcılarımızı bayilerimize çekemiyoruz. Bu işin bir şekilde çözülmesini istiyoruz. İşlerimiz ister istemez kötü etkilenmekte ve bu sebepten ötürü dışarıya araç satamıyoruz.

Otomotiv sektörüne farklı bir yenilik getirecek olsaydınız bu ne olurdu?

Bazen tek marka çalışalım diye düşünüyoruz ancak böyle bir şeye pek imkân kalmıyor. Çünkü ikinci el araç satım ve alımı yaptığımız için takas durumlarında tek markaya bağlı kalamıyoruz.

Düşündüğümüz tek şey korsan galericilerin önüne geçilmesi. Bu sayede bizim işlerimiz de rayına oturmuş olur.

Otomobil alıcı ve satıcıları, galericilere karşı fiyat konusunda güven eksikliği duyuyor. Bu yargıyı kırmak için ne söylemek istersiniz?

Altın alıyorsun, altını bile kuyumcuya bozdurmaya gittiğiniz zaman daha düşük fiyata alıyor. Şimdi ben örneğin 100 liraya sattığım aracı 100 liraya alırsam bu iş ticaret olmaz. Ticaret kâr işidir.

Örneğin 98 bin liraya bir araç alabilmeliyim ki 100 bin liraya satabileyim. Bende bu satış üzerinde 200 lira kâr edebileyim.

Personel ve iş yeri giderleri gibi masraflarımız oluyor. Doğal olarak bir şekilde masraflarımızı karşılamamız gerekmekte.

Ama bireysel satışlarda, kişiler 100 bin liraya aldığı aracı aynı fiyata satabiliyor. Çünkü hiçbir masrafı bulunmuyor.

Araç satın almak isteyen kişilere ödeme ve satış sonrası hizmet konusunda ne gibi kolaylıklar sağlıyorsunuz?

Müşteri ile yapılan ilk ticaret çok önemlidir. İlk defa gelen her alıcı mutlaka içinde bir tedirginlik barındırır. Galericiler sitesi olarak, belli bir birikim ile araç almak isteyen bu bireylere her türlü kolaylığı ve desteği sağlamak temel amacımız.

Müşterilerimize, gerek kredilendirme sistemi ile bankaya gitmeden dükkân içerisinde sorgulaması yapılarak kredi imkânı sağlanmakta, gerek diğer ödeme kolaylıkları ile yardımcı olmaktayız. Senetle alım satımda ise güvenilirliğe dikkat etmekteyiz.

Galericiler Sitesi olarak burada şikâyet masası oluşturarak, müşteri ve galerici arasında ki sıkıntıyı çözmek üzere, kendi aramızda bu işi halletmeye çalışıyoruz.

Satış sonrası destek hizmeti konusunda ise ?Arabanın yağını değiştireceğim nerede değiştirebilirim, lastiklerimi nerede değiştirebilirim? gibi konularda yardımcı olmaktayız. Bunun yanında, araç ile kaza yapan müşterilerimizi tanıdık ustalara yönlendiriyoruz.

Yürüklükte olan kanuna göre galericiler sattıkları araçlara garanti vermek zorundadır. Fakat bu düzen hala oturmadı. İlerleyen zamanlarda bu işin çok daha kaliteli şekilde işleyeceğine dair inancım tam.

Arabasını galericiye satmak isteyen birinin dikkat etmesi gereken koşullar neler?

Her ürünün bir ederi vardır. Bu hususta herhangi bir koşulumuz, şartımız bulunmamaktadır (boya,km vs. gibi). Satıcılar kendi tanıdıkları vasıtası ile istedikleri ekspertiz veya usta ile kontrolleri yaptırıp bize gelebilir. Dikkat etmeleri gereken tek şey ekspertiz raporu olması koşuludur. Biz satıcılara arabayı şuraya götürün baktırın gibi bir yöntem uygulamamaktayız.

Yakın tarihli bir araştırmaya göre Türkiye´nin batı kesimi nakit ile araba alırken, doğusu çoğunlukla kredi ile araba alıyor. Bu ne kadar gerçeği yansıtıyor?

Erzurum ile birlikte doğu toplumlarının ekonomik şartları ve nüfusu göze alındığı zaman, herkesin hayali bir ev, bir araba almaktır. Bunları aldıktan sonra ben tamamım diyen bir topluluğuz.

Batı da yaşayan toplumların gelir seviyeleri biraz daha üst seviyede olduğu için doğuya kıyasla araç alımlarında nakit daha aktif kullanılmakta.

Yerli araba olarak duyurulan TOGG hakkında ne düşünüyorsunuz? Tahmini fiyat beklentiniz nedir?

Tanıtılan araç üzerinde popüler bir amblem olsaydı araç 400 - 500 bin liradan aşağıya satılmazdı. Yerli üretim olduğu için daha uygun bir fiyata satılacağını düşünüyorum.

Araçları incelediğimde benim en çok beğendiğim model C-SUV modeli oldu. Resimlerine ve videolarına göz gezdirdiğimizde araç gerçekten de muazzam görünüyor.

İlk başta devlet kurumları kullanacağı için araçların popülerliği artacak ve halk tarafından talep görecektir. Halk olarak milliyetçi olduğumuz için maddi imkânı elveren herkesin aracı alabileceğini düşünüyorum.

TOGG yetkili bayisi olma planınız var mı?

Yetkili bayisi olma gibi bir planım şu an yok. Bizim işimiz ikici el araç alım satımı. Bu bayilik meselesi güç ile ilgilidir. Maddi gücü olan bu işi alabilir ancak ilerleyen zamanlar ne gösterir bilemeyiz. 2-3 yıl sonra şartlar uygun olursa düşünebilirim.