Köşklü´den Yedigöl tanıtımı

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Zerrin Köşklü, Erzurum´un ispir ilçesine bağlı Yedigöl Köyünde bulunan geleneksel evleri tanıttı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Köşklü´den Yedigöl tanıtımı

Elif YILMAZ

Yılda 2 defa çıkarılan Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisinin son sayısında, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Zerrin Köşklü, İspir ilçesini ve bağlı Yedigöl Köyünde bağlı geleneksel evleri işledi. Dergide Köşklü, ?İspir, Erzurum il merkezine 144 km. mesafede bulunan, Doğu Anadolu ile Doğu Karadeniz Bölgesi arasında geçiş özelliği gösteren bir ilçedir. İlçe merkezine bağlı 101 köy (köyler 2014 Mahalli Seçimlerinin ardından mahalle olarak tanımlanmaktadır) ve köylere bağlı mezralarıyla oldukça geniş bir alanı kaplayan İspir´in 44 km. kuzeyinde Rize il sınırına en yakın köylerinden biri olan Yedigöl bulunmaktadır. Karadeniz Bölgesine yakınlığı, iklim ve arazi koşulları ile Doğu Anadolu Bölgesinden ayrılan Yedigöl Köyü eski çağlardan beri yerleşmelere sahne olmuştur.? Sözleriyle İspir ve Yedigöl köyünün tanıtımını yaptı.

Kaleme aldığı ?Erzurum / İspir Yedigöl Köyünde Bulunan Geleneksel Evler? konulu makalede, Yedigöl Köyü Kuşdili mevkiinde yer alan tescilli ya da tescilsiz evler plan, mimari ve süsleme özellikleri açısından ele alındığını dile getiren Köşklü, Yedigöl Köyü evlerinin şekillenmesinde bulunduğu coğrafi etkenler, iklim şartları, yapı malzemesi, ve geleneklerin etkili olduğunun izlendiğini kaydetti.

Köşklü, ?Yedigöl Köyü evleri genel olarak alt katında tandırevi, ahır merek gibi birimlerinin, üst katında ise odaların bulunduğu sofasız, kendine özgü nitelikler taşıyan küçük boyutlu evlerdir. Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu evleri arasında geçiş özelliği gösteren evler kitabelerine göre XVIII. yüzyıl sonu XIX. ve XX. yüzyıllar arasında yaptırılmıştır.? dedi