KÖYLERDE YAŞAYAN VATANDAŞLARI TÜKETİCİ HAKLARI HAKKINDA BİLGİLENDİRİLİYOR

Erzurum Tüketiciler Derneği, köy gezileri, köydeki vatandaşların tüketici hakları hâkimiyeti ile ilgili konferans, seminerlerle, vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor.

Tarih: 02.05.2023 19:23 Güncelleme: 02.05.2023 19:24
KÖYLERDE YAŞAYAN VATANDAŞLARI TÜKETİCİ HAKLARI HAKKINDA BİLGİLENDİRİLİYOR

www.gunebakiserzurum.com/ Berivan POLAT

Amaçlarının vatandaşın aldığı ürünün ayıplı olması ve hizmetin ayıplı olması durumunda neler yapılacağına dair nereye başvuracakları hakkında bilgi sahibi olmak adına bilgilendirme yaptıklarını ifade eden Erzurum Tüketiciler Derneği Başkanı Erhan Topçu, hakem heyetlerinin İlçe kaymakamlıklarında bulunması gerektiğini ancak günümüzde her ilçe kaymakamlıklarında tüketici hakem heyeti bulunmadığını söyledi.

Topçu; “Erzurum tüketiciler derneği başkanı olarak son üç buçuk yıldır faaliyet göstermekteyiz. Bu konuyla ilgili köy gezilerimiz dâhil, köydeki vatandaşlara tüketici hakları hâkimiyetiyle alakalı bilinmeyenleri konferans, seminer yoluyla gerekirse birebir istişare yoluyla anlatmaya çalışıyoruz.  En büyük amacımız vatandaşın aldığı ürünün ayıplı ve hizmetin ayıplı olması durumunda ne yaptığını kendilerine bildirmek ve ayıplı olması durumunda ne yapacakları ve nereye başvuracakları hususunda vatandaşları bilgilendirmektir. Öncelikle yetkili ve görevli hakem heyetleri ürünün satın alındığı yerde bulunur hakem heyetleri. İlçe kaymakamlıklarında bulunurlar hakem heyetleri ki günümüzde her ilçe kaymakamlıklarında tüketici hakem heyeti bulunmamakta. Bu hakem heyetleri Erzurum geneli bakılırsa Palandöken, Yakutiye ve il hakem heyeti olmak üzere üçe düşürülmüştür. Geçen seneki kanun değişikliğiyle üçe düşürülmüştür. Öncesinde ise her ilçede hakem heyeti bulunmaktaydı. Atamaları Erzurum tüketici derneği genel başkanı sıfatıyla yapmaktaydık. Tabi dernek temsilcisi atamalarını yapmaktaydık. Ancak üçe düşürülünce iş yoğunluğu da biraz arttı. Bu konuda biraz mustaribiz.  Karar çıktıktan sonra, ilan niteliğindedir. 

 “HAKEM HEYETİ KARARI İLAN NİTELİĞİNDEDİR”

Topçu; “Hakem heyeti kararı mahkeme kararı niteliğindedir. Direk ilanla icra takibi yapılabilir. Tebliğ çıktıktan sonra 15 günlük itiraz etme süreci söz konusudur.  15 gün itiraz etme süresinde olumlu veya olumsuz tüketici mahkeme sıfatıyla asliye hukuk mahkemesine dava açılabilir.  İtiraz edilebilir.  Asliye hukuk mahkemesinden karar çıktıktan sonra ise yine ilan niteliği taşımakta asliye hukuk mahkemesinin vereceği karar kesindir. Size ilginç gelebilecek bir durumu anlatayım: Bir tüketicimiz, tüketici heyetine başvurmuş ve başvurusunda şu yazıyor: Kola aldım ve kapağında bedava yazısı vardı bu yazıyı götürdüğümde ilgili marketten ret cevabı aldım. Bende ilgili tüketici heyetine yönlendirdim. Tabi faturasıyla başvurması gerekiyor. Faturası ile başvurdu ve kabul edildi, kolasını da aldı. Tabii internet satışı ve mesafeli satış ile ilgili dolandırıcılık olabiliyor.” Dedi.