KÖYLERDEKİ İÇME SULARINA DİKKAT!

Köylerde içme sularının kapaklarının vatandaşlar tarafından açılması ile içme suyuna birçok canlının içine rahatlıkla girebilme fırsatı doğuyor.

Tarih: 19.08.2023 17:05
KÖYLERDEKİ İÇME SULARINA DİKKAT!

www.erzurumgunebakıs.com / Rabia Aslan Karakaş 

Erzurum Tortum Kapıkaya Köyü’nda vatandaşlar ESKİ yetkilerinin köyün içme suyu şebekesine sayaç bağlamaya gelmesi üzerine, içme suyunun biriktiği depoya giden köylüler içme suyu deposunda ölü kertenkele ve fareler buldular. Vatandaşlar ile ESKİ personelleri arasında tartışma çıktığı, vatandaşların sayacın takılması gerektiğini ancak içme suyunun deposunun da temizlenmesi gerektiği yönünde talepleri olduğu iddia edildi. Vatandaşlar şu andaki hali ile şebeke suyunun sağlıklı olmadığını belirttiler. Deponun temizlenmesini talep ettiler. ESKİ Genel Müdürlüğü yetkilileri ile konu hakkında bilgiler alındı. ESKİ Genel Müdürlüğü ekiplerini köye yönlendirdiğini, deponun temizleneceğini belirttiler. Yetkililer böyle vakalar ile çok karşılaştıklarını, genellikle su depolarının üstünde bulunan depo kapaklarının su içmek amacıyla çobanlar tarafından açıldığını ancak daha sonrasında kapaklar kapatılmadığından böyle durumlar ile karşılaştıklarını ifade ettiler. Ekiplerini bölgeye yolladıklarını ve deponun temizleneceğinin bilgisi verildi.

ESKİ yetkililerinden olaya dair alınan bilgiler, “Sabah kurumumuzu bir vatandaşımız arayarak “Su depomuzu temizleyeceğiz bize yardımcı olur musunuz?” dedi. Ekiplere talimat verildi ekipler de depoyu temizlemeye gidecekler. Torum Kapıkaya Köyü’nün deposu temizlenecek. İhtiyaç varsa arıtma sistemi de kurulur. Ancak orada arıtma sisteminin yapılıp yapılmayacağına giden ekip inceleyip öyle karar verilir. Su depolarımızdaki kaptaşlarımız daima kapalı olur. Ancak şu olmuştur. Eğer çobanlar gidip o kapakları açıp depolardan su alıp daha sonra kapakları açık bıraktılarsa, arazide her şey olabiliyor. Geçenlerde benzeri bir durum başka bir köyde de olmuştu. Çobanla muhtar geldi. Çobanlarımız gitmiş orada hayvan otlatırken kapakları açıp su içip daha da kapatmayınca böyle benzer bir durum gerçekleşmişti. Köyden birkaç kilometre yukarıda olunca bizim de böyle şeylerden haberimiz olmuyor. Suyu kaptaşa alıyoruz, kaptaşta da filtre sistemimiz var. Oradan da hayvan geçme şansı yok. Şu anda ekiplerimiz oraya deponun temizliğini yapmaya gidiyorlar. Bazen su depolarına kasti olarak bir şeylerin atılmasıyla da karşılaştığımız zamanlar oluyor. Vatandaşlarımız lütfen köylerdeki su depolarının kapaklarını açmasınlar bu gibi durumlar su depolarının kapaklarının açmalarından ve kapakları kapatmamalarından kaynaklanıyor.”