KOYUNCULUK BİRİMİNDE HAYVANLAR GÜVENLE YETİŞTİRİLİYOR

Akademisyen kadrosuyla 50 yıldır faaliyetlerine devam eden koyunculuk birimi, koyunları sağlıklı ve güvenli bir şekilde yetiştiriyor.

Tarih: 20.06.2023 21:10 Güncelleme: 20.06.2023 21:10
KOYUNCULUK BİRİMİNDE HAYVANLAR GÜVENLE YETİŞTİRİLİYOR

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ

Koyunculuk biriminde Atatürk Üniversitesi Veteriner ve Ziraat Fakültesinin öğrencilerinin ve üniversitenin farklı bölümlerinden akademisyenlerin burada araştırmalar yaptığını belirten Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Doğan Türkyılmaz, yapılan araştırmalarla beraber ırk çeşitliliğini artırmaya çalıştıklarını söyledi. 

Türkyılmaz,” Biz burada yaklaşık olarak 40-50 yıldır sığırcılık ve tavukçuluk birimlerimiz olduğu gibi koyunculuk birimimizde yaklaşık 40-50 yıldır faaliyetlerine devam ediyor. Biz bu koyunculuk işletmesinde esasen birinci önceliğimiz üniversitemizde yetiştirmiş olduğumuz öğrencilerimize burada eğitimler verebilmek. Öğrencilerimiz de burada uygulama derslerinde öğrencileri buraya getiriyoruz hem Ziraat Fakültesi öğrencilerini hem de Veteriner Fakültesi öğrencilerini buraya getiriyoruz. Burada uygulamalı derslerimizi diğer birimlerimizde olduğu gibi koyunculuk birimimizde de uygulamalarını yapıyoruz. İkinci sırada da araştırmalarımız var. Üniversitemizde ki öğretim üyelerinin ve diğer fakültelerde ki öğretim üyelerimiz de olmak üzere araştırmalar burada yapılıyor. Bu öğretim üyelerinin araştırmalarına biz burada materyal sağlıyoruz. Farklı ırklarda, yaşlarda, farklı dönemlerde materyal sağlıyoruz ki araştırmaların boyutu genişlemiş olsun. Yani biz burada tek tip bir yetiştirme yapmaktansa ırk çeşitliliğini artırarak farklı ırklarda acaba nasıl çeşitlilik oluşabilir gibi soruların üzerine neler yapılabilir diye bir amacımız bulunuyor. Daha sonra da çalışmalarımızın arta kalan kısımlarını da kurbanlık şeklinde veya adaklık şeklinde haklımıza sunuyoruz. Gıda ve Hayvancılık Araştırma Merkezi’nin yönetim kadrosu öğretim üyelerinden oluşuyor. 1 müdür, 4 müdür yardımcısı bunlar akademisyenlerden oluşuyor. Geri kalan kısımlar ise idari kısımlardır. İdari memurlar, işçi personellerimiz gibi. Koyunculuk şubesinde şu an için 3 personelimiz çalışmalarımızı sürdürüyorlar. Bu 3 personelimiz doğum dönemlerinde kuzulara ve koyunlara yardımcı oluyorlar. Kuzuların doğum dönemin de gebe hayvanların doğum dönemini, doğuma yakın olan hayvanları tespit ediyoruz. Doğuma yakın olan hayvanları mümkün olduğu kadar sakin ortamda bekletiyoruz ki doğum ve öncesinde hayvanlar strese kapılıp olası zor doğumları ve ölü doğumları engelleyebilelim. Sakin kuru ve kış aylarında genellikle doğum olduğu için yağış ve rüzgâr almayacak, nispeten daha sıcak yerlerde hayvanları barınmalarını sağlıyoruz.”