Kredi ve teşviklerde, mevcut esnaf göz ardı edilmemeli

Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, aktif işletmelerin ekonomiye ve istihdama katkı sağlayabilmesi için mutlaka bölgesel baz da yeni teşviklerin çıkartılması gerektiğinin kaydını düştü.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Kredi ve teşviklerde, mevcut esnaf göz ardı edilmemeli

 

Nesrin Çetinkaya

Son yıllarda çıkan teşvik paketlerinin sadece yeni yatırımlara destek verdiğini, mevcut esnafa ise yeni yükler getirdiğini kaydeden Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, bundan sonra teşviklerle ilgili çıkacak yeni yasaların mevcut işletmelere katkı sağlaması gerektiğinin altını çizdi. Aktif işletmelerin ayakta kalabilmesi, ekonomiye ve istihdama katkı sağlayabilmesi için bölgesel bazda mutlaka yeni teşviklerin çıkartılmasının gerekliliğine değinen Karaca, ?Teşviklerin çıkmaması halinde yatırım ve istihdam yönünden büyük sıkıntılar çeken bölgenin ve dolayısı ile ilimizin ekonomik sorunları daha da artacaktır? dedi.

?YASALARIN MEVCUT İŞLETMELERE KATKI SAĞLAMASI GEREKİR?

Teşviklerle ilgili çıkacak yeni yasaların mevcut işletmelere katkı sağlaması gerektiğini belirten Karaca, ?Son yıllarda çıkan bütün teşvik paketleri sadece yeni yatırımlara destek vermekte, mevcut esnafa ise yeni yükler getirmektedir. Devletin asıl politikası aktif olarak ticaret yapan esnafı ayakta tutmak olmalıdır. Çünkü aktif esnaf dün olduğu gibi, bugün de vergisini aksaksız ödemekte, istihdam yaratmakta ve aynı zamanda milli ekonomiye katkı sağlamaktadır. Bundan böyle teşviklerle ilgili çıkacak yeni yasaların mevcut işletmelere katkı sağlaması gerekir. Aktif işletmelerin sağlıklı bir şekilde ekonomiye ve istihdama katkı sağlayabilmesi için bölgesel baz da mutlaka yeni teşvikler çıkartılmalıdır. Mevcut esnafın üzerindeki yükler bu haliyle devam ettiği sürece göçler de, iş yeri kapatmaları da, iflaslar da kaçınılmaz olacaktır. Aktif işletmelerin ayakta kalabilmesi, ekonomiye ve istihdama katkı sağlayabilmesi için bölgesel baz da mutlaka yeni teşviklerin çıkartılması gerekir. Aktif olarak ticari faaliyetini sürdüren esnaf ve sanatkârlara yönelik yeni teşviklerin çıkmaması halinde yatırım ve istihdam yönünden büyük sıkıntılar çeken bölgenin ve dolayısı ile ilimizin ekonomik sorunları daha da artacaktır. Özellikle sigorta ve BAĞ-KUR prim yükünü hafifletecek yasaların çıkmaması durumunda sigortalı çalışanın azalacağı, birçok esnafın mağdur olacağı ve kayıt dışının artacağı bir gerçektir? ifadelerine yer verdi.