Kârları yok, zararları çok!

Ulusal firmalar, yerel esnafı her anlamda vuruyor. Bebek Ürünleri Satıcısı Osman Dolu, ulusal şirketlerin ara sokaklarda yüksek fiyatlarla yer kiralamasının, ve internette ki çarpık satışların esnafı son derece olumsuz bir şekilde etkilediğinin kaydını dü

Tarih: 01.01.0001 00:00
Kârları yok, zararları çok!

Nesrin Çetinkaya

Bebek Ürünleri Satıcısı Osman Dolu, esnafın durumuna yönelik GÜNEBAKIŞ´a özel değerlendirmelerde bulundu. Dolu, özellikle ulusal firmaların ara sokaklarda yüksek maliyetlerle dükkân kiralamasının, küçük esnafı da yüksek kiralara maruz bıraktığını dile getirdi. Son yıllarda yaşanan siyasi gelişmelerin esnafı ticari kayıplara ittiğini belirten Dolu, aynı zamanda internet üzerinden yapılan çarpık satışların da olumsuz etkilerinden bahsetti. Firmaların artık verilen çeklere itibar etmediğini kaydeden Dolu, piyasada bariz bir güvensizlik ortamının hakim olduğunu söyledi.

ESNAF YÜKSEK KİRALARDAN DERTLİ

Firmaların mal alımında artık çeklere itibar etmediğini ve piyasada bariz bir güvensizlik ortamının hâkim olduğunu kaydeden Dolu, esnafın yaşadığı sorunlara değinerek, ?Firmalar artık çeke çok fazla itibar etmiyor. Böyle olunca da nakit mal almak kolay değil. Piyasada bir güvensizlik söz konusu. Ulusal marketlerin ara sokaklarda yer tutmalara bize ayrı bir darbe vuruyor. Onlar yüksek fiyatlara dükkân kiraladıkları için bizim de ister istemez kiralarımız artıyor. Senelik kiralar peşin isteniyor ve artık kurumsallaşma da artınca esnafa yer verilmiyor. Ulusal marketler kirayı çok ciddi derecede artırıyor. Dolayısıyla esnaf yüksek kiralar içinde adeta boğuluyor. Bunun yanı sıra ev kiralarının da aynı şekilde günden güne artması, dükkân kira fiyatlarını da artırıyor, haliyle bu da esnafımızı olumsuz bir şekilde etkiliyor. Son yılarda yaşanan siyasi olaylarda esnafı ticari kayıplara itti. Özellikle de 15 Temmuz sorası. Burası sanayi değil, memur endeksli bir şehir o yüzden illa ki esnaf için sorunlar ortaya çıkabiliyor. Esnafımızın bir diğer sorunu ise internet üzerinden yapılan satışlar. İnternette ki o çarpık satış fiyatları da esnafı kötü etkiliyor? ifadelerini kullandı.